2024. május 2. - Zsigmond

Torkoskodni de egészségesen?

A sötét csokoládé az emberiség egyik legrégibb gyógyszere, mert biológiailag értékes kakaóbabból készül.
2009. február 26. csütörtök 18:52 - HírExtra
Matos Lajos szívgyógyász emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védő, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentő hatását.

Az olasz Moli-Sani projekt eredménye szerint az étcsokoládét kedvelők vérében 17 százalékkal volt kisebb egy gyulladást jelző vegyület, a CRP koncentrációja, mint a kontrollcsoportban lévő embereknél. A szívgyógyász megemlítette a Panamában élő kuna indiánok példáját, akik körében nincs magas vérnyomás, aminek hátterében nem találtak genetikai okot. Kiderült azonban, hogy naponta több pohár házilag készült csokoládét isznak, ám ezt a szokást a nagyvárosba költözők - akiknél megjelent a magas vérnyomás betegség - nem folytatják.

A flavonoidokban dús csokoládé növeli az agyi vérellátást is, theobromin tartalma miatt köhögéscsillapításra alkalmazható, valamint hangulatjavító hatása is közismert. Lengyel Margit klinikai farmakológus elmondta, hogy a csokoládét külsőleg alkalmazva hatóanyagai puhítják és hidratálják a bőrt, ezért terjed a "ne csak egye, kenje is" megközelítés.

"A hagyományos feldolgozás alatt sajnos kifejezetten az a cél, hogy a hatóanyagok jelentős részét megsemmisítsék, mivel azok igen keserűek" - emlékeztetett az innovatív csokoládét gyártó gyöngyösi cég vezetője, Godó Tamás. A kakaóbab fermentálása, szárítása, pörkölése során a hatóanyagok 90 százaléka elvész, megsemmisül.

A boltok polcain jelenleg található csokoládék az így feldolgozott kakaóból készülnek, nagymennyiségű finomított cukrot és adalékanyagokat tartalmaznak, kalóriatartalmuk magas. Az új antioxidáns-csokoládéban más fekete csokoládékhoz képest 5-8-szoros a hatóanyag tartalom, emellett mangosteen gyümölcskoncentrátumot és mézkivonatot is tartalmaz - tette hozzá Godó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását