2024. május 2. - Zsigmond

Nem magyar bor nyert

Németországi bor nyerte a Millennium Bora címet a Pest megyei Önkormányzat borversenyén, amelynek díjkiosztó ünnepségét szombaton tartották a Vármegyeházán.
2009. március 1. vasárnap 19:00 - HírExtra
A Pest Megye Bora címért indulók között több kategóriában osztottak érmeket. A versenyen 41 termelő 81-féle nedűje szállt ringbe.

A legnagyobb magyar megye harmadik alkalommal hívta versenyre a közép-magyarországi bortermelőket, ám idén a Millennium Bora címért is zajlott a küzdelem, mert Pest megye idén ünnepli 1000 éves fennállását - mondta a díjátadón Szűcs Lajos, a Pest Megyei közgyűlés elnöke. Ezerévente egyszer adódik ilyen alkalom, így a szintén 1000 éves testvérmegyék - Fejér, Veszprém és Zala - termelői, valamint német, horvát és olasz borászok is a zsűri asztalára tettek egy-egy palack bort.

Szűcs Lajos szerint a szaktekintélyekből álló bírálóbizottságok elismeréssel nyilatkoztak a benevezett borokról. A kétszer 5 tagú szakmai, illetve a kétszer 7 tagú társadalmi zsűri mellett egy csúcszsűri is közreműködött a győztesek kiválasztásában - ez utóbbi elnöke Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia főtitkára, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője volt.

A zsűritagok a nemzetközi normák szerinti 100 pontos skálán osztályoztak - magyarázta az MTI-nek Szűcs Lajos. A palackokat átláthatatlan fóliával borították be, az ezen lévő vonalkódok számítógépbe táplálása után indulhatott a kóstolás délelőtt 10 körül. Hogy ki milyen elismerést érdemel, az az adott pontok átlagának kiszámítását követően, délután 3 óra tájt derült ki. Pest megye borai közül az etyeki, ceglédi és Csepel szigeti termékek voltak a legfinomabbak. Idén a "fehérek" arattak - belőlük 50-félével neveztek a termelők, míg rozéból egyféle, vörösborból 14-féle állt a képzeletbeli rajthoz.

A Millenium Bora címet a németországi Felsengartenkellerei Besigheim AG Reisling 2007 nevű bora érdemelte ki. A Pest Megye Bora kategóriában a legjobb rozénak, illetve a legjobb fehérbornak kijáró serleget is a Kökény és Fia Családi Borászat (Cegléd) kapta meg. A zsűri szerint a legjobb vörösbort Guttmann Vilmos dunakeszi termelő szállította. A társadalmi zsűri egy Zala megyei cég, a Cezar Winery Pezsgőgyártó Kft merlot-ját találta a legjobbnak. Számos arany- ezüst- és bronz érmet, illetve 32 oklevelet is átvehettek a borászok.

Az úgynevezett "nagy arany" kategóriában nem hirdettek győztest.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását