2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lesz tanítás

A legtöbb megyei fenntartású középfokú oktatási intézményben megtartják hétfőtől a tanítási órákat, bár a kép továbbra is vegyes. Az MTI által készített körkép szerint eltérő az is, hogy ahol szünetet rendeltek el, ott hány napig nem lesz tanítás. Az inté
2009. január 9. péntek 18:18 - Hírextra
Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: 17 megye vezetőivel egyetértésben azt javasolja, hogy a mintegy 160, megyei önkormányzatok által fenntartott gimnáziumban, szakközépiskolában és szakiskolában tartsanak hétfőtől háromnapos tanítási szünetet a szokatlanul hideg idő és a gázkrízis miatt.

A Fidesz szerint a gázhelyzettel összefüggésben tett javaslat kapcsán ismét bebizonyosodott, hogy ha az ellenzéki önkormányzatok segítő kezet nyújtanak a kormánynak, akkor azt "csúnya mozdulattal" elüti - közölte Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke pénteken sajtótájékoztatón.

Szűcs Lajos szerint a kormány politikai cselszövésként értékelte azt az ajánlatot, amelyet a megyei önkormányzatok tettek csütörtökön a lakossági gázellátás biztosítása érdekében. Javaslatukban azt kezdeményezték, hogy az ország mintegy százhatvan, a megyei önkormányzatok által fenntartott gimnáziumában, szakközépiskolájában és szakiskolájában fontolják meg, hogy elrendelnek-e háromnapos tanítási szünetet a szokatlanul hideg idő és a gázkrízis miatt - emlékeztetett.

Tatai-Tóth András (MSZP) az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: a közoktatási törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy milyen esetekben lehet rendkívüli tanítási szünetet elrendelni. A kormányszóvivő szerint pedig "kibújt a szög a zsákból": a Fidesz szakmailag teljesen abszurd akciójáról mostanra világosan kiderült, hogy az a párt politikai PR-kampányának a része.

A nap folyamán, korábban, a kormányszóvivő közölte: nincs szükség rendkívüli szünetre. Budai Bernadett azt mondta, hogy minden oktatási intézményben biztosítható a gázellátás, nincs olyan helyzet, amely indokolná a szünet elrendelését, és az nem is jelentene megtakarítást.
Nem lesz tanítás hétfőn Veszprém megye tizenöt középiskolájában, Nógrád megyében több helyen, Hajdú-Bihar megyében pedig egy középiskolában tartanak egynapos rendkívüli tanítási szünetet.

Hétfőtől háromnapos tanítási szünet lesz a Fejér Megyei Önkormányzat által fenntartott 13 oktatási intézményben, ahol a szülők azt kérték, hogy biztosítanak ügyeletet erre az időre. Győr-Moson-Sopronban sem lesz tanítás, itt is háromnapos lesz a szünet, azonban ebben a megyében a szünnapok csak két középiskolát érintenek. Vas megye négy tanintézményében szintén háromnapos oktatási szünet lesz, és így döntöttek Békés megye középiskolai vezetői is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei önkormányzat által fenntartott 16 középiskola közül nyolc intézményben lesz tanítás. Szintén lesz tanítás Zalában és Somogyban is. A zalai megyegyűlés elnöke, Manninger Jenő (Fidesz) azt közölte, hogy a megyében "a kormány elutasító hozzáállása" és a megyei intézmények vezetőivel folytatott konzultáció eredményeként nem rendelik el a szünetet a jövő hét első három napjára. A Somogy Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő tíz középfokú oktatási-nevelési intézmény vezetőjének egyike sem tartotta indokoltnak a szünet elrendelését. A szabolcsi iskolákban egy kivétellel lesz oktatás, Tolnában sem rendeltek el szünetet, és meg kell jelenniük a tanulóknak Szolnok, Csongrád, Baranya, Komárom és Pest megye iskoláiban, illetve Bács-Kiskun megyében egy iskola kivételével nem lesz rendkívüli tanítási szünet.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) úgy véli, hogy az önkormányzatoknak nem az iskolák fűtésén kell spórolniuk; a szervezet álláspontja szerint a szülők előzetes megkérdezése nélkül nem lehet tanítási szünetet elrendelni az oktatási intézményekben. Az MSZOE közleményében hozzátette: etikátlan az önkormányzatok viselkedése, hogy a gázhiányra és a hidegre hivatkozva napokra bezárják az iskolákat, így költve kevesebbet a fűtésre. Ezért a magatartásért felelősségre kell őket vonni - írta az egyesület.

Rendkívüli tanítási szünetet az iskola vezetője és a megyei főjegyző rendelhet el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását