2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A gázkrízistől még lehet tanítás szombaton

Minden oktatási intézményben biztosítható a gázellátás, ezért nincs szükség rendkívüli szünet elrendelésére a megyei fenntartású intézményekben - jelentette ki Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2009. január 9. péntek 12:10 - Hírextra
A szóvivő szerint nincs olyan helyzet, amely indokolná a szünet elrendelését, és ez nem is jelentene megtakarítást.

Budai Bernadett annak kapcsán beszélt erről, hogy Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt javasolta: a megyei önkormányzatok fontolják meg rendkívüli iskolaszünet elrendelését az általuk fenntartott intézményekben.
A kormányszóvivő szerint a gyermekek felügyeletéről tanítási szünet elrendelése esetén is gondoskodni kell, azaz az oktatási intézményekben ugyanúgy kellene fűteni. Ugyanakkor a lakásokat is jobban kellene fűteni, ha gyermek otthon marad, hogy ne fázzon - fűzte hozzá.

Mint elmondta, a közoktatási törvény egyértelmű, azaz nem rendelhetnek el tanítási szünetet a megyei önkormányzatok ebben a helyzetben.

A kormányszóvivő kifejtette: a közoktatási törvény szerint rendkívüli szünet katasztrófahelyzetben, természeti csapás esetén, rendkívüli időjáráskor, vagy járvány miatt lehet. Most nem áll fent olyan helyzet, amely indokolná a szünet elrendelését - vélekedett.

Budai Bernadett utalt arra, hogy csütörtökön feloldották a második kategóriás gázfogyasztók korlátozását, így már csak az első kategóriában, főként az erőműveknél van korlátozás. "Magyarország gázellátása a lakosság, a közintézmények, az egészségügyi, az oktatási intézmények számára biztosított" - fogalmazott.

Ugyanakkor hangsúlyozta, mindez nem jelenti azt, hogy nincs szükség takarékosságra, már a fűtés egy Celsius fokos csökkentésével is sokat lehet spórolni.

A kormányszóvivő szerint a csütörtöki diplomáciai tárgyalások is biztatóak, a két fél, Ukrajna és Oroszország hajlandó egymással beszélni, és magyar megfigyelő is utazik az uniós küldöttséggel, ellenőrizni a gázszállítást.

Csillag Márta, az oktatási tárca közoktatási főosztályvezetője megerősítette, hogy a szakminisztérium szerint sem indokolt a szünet elrendelése. Kérdésre válaszolva hozzátette: a jogszabályok szerint a megyei közgyűlések elnökei nem dönthetnek ebben az ügyben, mivel a megyei főjegyző az illetékes.

A főosztályvezető azt mondta, hogy a közoktatási törvény szerint főszabályként az intézmény vezetője rendelhet el rendkívüli szünetet abban az esetben, ha valamilyen elháríthatatlan ok miatt nem tud gondoskodni az intézmény a gyermekek ellátásáról. Közölte: az intézményvezetőnek be kell szereznie a fenntartó egyetértését is, de ha erre nincs módja és olyan a helyzet, akkor azonnal intézkedhet.

Ha az elháríthatatlan helyzet nem egy településre terjed ki, akkor a megyei önkormányzat főjegyzője rendelheti el a rendkívüli szünetet a megye egész területére, nem csupán egyes intézményekre - mondta.

Csillag Márta azt mondta, a főjegyzőnek a szünet elrendeléséről tájékoztatnia kell az oktatási és kulturális minisztert.

A főosztályvezető közölte azt is, hogy ha a szünet hosszabb ideig, például három napig tart, akkor az órákat pótolni kell. Vagy úgy, hogy megnyújtják a tanítási napot, vagy úgy, hogy szombaton rendel el tanítást - mondta.Mint mondta, a többletköltségek, a pedagógusok túlórája a fenntartót terheli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását