Lesz tanítás

A legtöbb megyei fenntartású középfokú oktatási intézményben megtartják hétfőtől a tanítási órákat, bár a kép továbbra is vegyes. Az MTI által készített körkép szerint eltérő az is, hogy ahol szünetet rendeltek el, ott hány napig nem lesz tanítás. Az inté

Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: 17 megye vezetőivel egyetértésben azt javasolja, hogy a mintegy 160, megyei önkormányzatok által fenntartott gimnáziumban, szakközépiskolában és szakiskolában tartsanak hétfőtől háromnapos tanítási szünetet a szokatlanul hideg idő és a gázkrízis miatt.

A Fidesz szerint a gázhelyzettel összefüggésben tett javaslat kapcsán ismét bebizonyosodott, hogy ha az ellenzéki önkormányzatok segítő kezet nyújtanak a kormánynak, akkor azt "csúnya mozdulattal" elüti - közölte Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke pénteken sajtótájékoztatón.

Szűcs Lajos szerint a kormány politikai cselszövésként értékelte azt az ajánlatot, amelyet a megyei önkormányzatok tettek csütörtökön a lakossági gázellátás biztosítása érdekében. Javaslatukban azt kezdeményezték, hogy az ország mintegy százhatvan, a megyei önkormányzatok által fenntartott gimnáziumában, szakközépiskolájában és szakiskolájában fontolják meg, hogy elrendelnek-e háromnapos tanítási szünetet a szokatlanul hideg idő és a gázkrízis miatt - emlékeztetett.

Tatai-Tóth András (MSZP) az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: a közoktatási törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy milyen esetekben lehet rendkívüli tanítási szünetet elrendelni. A kormányszóvivő szerint pedig "kibújt a szög a zsákból": a Fidesz szakmailag teljesen abszurd akciójáról mostanra világosan kiderült, hogy az a párt politikai PR-kampányának a része.

A nap folyamán, korábban, a kormányszóvivő közölte: nincs szükség rendkívüli szünetre. Budai Bernadett azt mondta, hogy minden oktatási intézményben biztosítható a gázellátás, nincs olyan helyzet, amely indokolná a szünet elrendelését, és az nem is jelentene megtakarítást.
Nem lesz tanítás hétfőn Veszprém megye tizenöt középiskolájában, Nógrád megyében több helyen, Hajdú-Bihar megyében pedig egy középiskolában tartanak egynapos rendkívüli tanítási szünetet.

Hétfőtől háromnapos tanítási szünet lesz a Fejér Megyei Önkormányzat által fenntartott 13 oktatási intézményben, ahol a szülők azt kérték, hogy biztosítanak ügyeletet erre az időre. Győr-Moson-Sopronban sem lesz tanítás, itt is háromnapos lesz a szünet, azonban ebben a megyében a szünnapok csak két középiskolát érintenek. Vas megye négy tanintézményében szintén háromnapos oktatási szünet lesz, és így döntöttek Békés megye középiskolai vezetői is.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei önkormányzat által fenntartott 16 középiskola közül nyolc intézményben lesz tanítás. Szintén lesz tanítás Zalában és Somogyban is. A zalai megyegyűlés elnöke, Manninger Jenő (Fidesz) azt közölte, hogy a megyében "a kormány elutasító hozzáállása" és a megyei intézmények vezetőivel folytatott konzultáció eredményeként nem rendelik el a szünetet a jövő hét első három napjára. A Somogy Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő tíz középfokú oktatási-nevelési intézmény vezetőjének egyike sem tartotta indokoltnak a szünet elrendelését. A szabolcsi iskolákban egy kivétellel lesz oktatás, Tolnában sem rendeltek el szünetet, és meg kell jelenniük a tanulóknak Szolnok, Csongrád, Baranya, Komárom és Pest megye iskoláiban, illetve Bács-Kiskun megyében egy iskola kivételével nem lesz rendkívüli tanítási szünet.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) úgy véli, hogy az önkormányzatoknak nem az iskolák fűtésén kell spórolniuk; a szervezet álláspontja szerint a szülők előzetes megkérdezése nélkül nem lehet tanítási szünetet elrendelni az oktatási intézményekben. Az MSZOE közleményében hozzátette: etikátlan az önkormányzatok viselkedése, hogy a gázhiányra és a hidegre hivatkozva napokra bezárják az iskolákat, így költve kevesebbet a fűtésre. Ezért a magatartásért felelősségre kell őket vonni - írta az egyesület.

Rendkívüli tanítási szünetet az iskola vezetője és a megyei főjegyző rendelhet el.
Forrás: MTI