2024. április 20. - Tivadar

Az iskolák délig dönthetnek a tanítási szünetről

A megyei fenntartású középiskoláknak kell eldönteniük péntek délig, lesz-e náluk hétfőn tanítás - mondta a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke az MTI-nek.
2009. január 9. péntek 11:15 - Hírextra
Ódor Ferenc (Fidesz) közölte: tizenhét megye vezetőivel egyetértésben azt javasolja, hogy az ország mintegy százhatvan, megyei önkormányzatok által fenntartott gimnáziumában, szakközépiskolájában és szakiskolájában tartsanak hétfőtől háromnapos tanítási szünetet a szokatlanul hideg idő és a gázkrízis miatt.

A MÖOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a szövetség nem elrendelte, hanem megfontolásra ajánlotta a középiskolák vezetőinek a tanítási szünet lehetőségét, s azt nem politikai, hanem gazdasági megfontolásból javasolta.

A megyei fenntartású gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák vezetőinek pénteken délig kellett eldönteniük, hogy lesz-e náluk hétfőn tanítás, hiszen a diákokat erről időben tájékoztatni kell. Ódor Ferenc kiemelte: az iskolaigazgatók döntési joga, hogy mérlegeljék a kialakult helyzetet. A rendkívüli szünet miatt kieső tanítást pedig a hátralévő iskolaidőben lehet pótolni - tette hozzá.

A politikus azt mondta, hogy az elkövetkező napokban is nagyon hideg lesz, a gázellátás helyzetében pedig lényegi változás nem történt, így a gyerekek és a takarékosság érdekében megfontolandó a javaslatuk, amely hasonló az Érdekegyeztető Tanács azon döntéséhez: most szombaton mégsem lesz munkanap a rendkívüli hideg és a gázkorlátozás miatt.

"Mi ehhez csatlakoztunk, amit a közoktatási törvény 54-es paragrafusa lehetővé tesz, úgy gondolom, teljesen jogszerűen járunk el" - mondta a szövetség elnöke.

A tanítási szünet az adott intézmény vezetője egyetértésével léphet életbe, a jogszabályok értelmében három nap ilyen szünet lehetséges, a kieső napok a tanév hátralévő hónapjaiban pótolhatók - hangoztatta Ódor Ferenc.

A MÖOSZ elnöke azt is elmondta, hogy az esetleges tanítási szünet ideje alatt természetesen tart az iskolák temperálása (vagyis minimális fűtése), mint minden hétvégén is, mostani ajánlásukkal ugyanakkor sok százezer köbméter gázt meg lehet takarítani.

"Lehet így is takarékoskodni, paragrafusokkal viszont nem, mi ezt tartjuk követendőnek" - mondta, hozzátéve: szerintük ez "jó irány".Ez nem politika, hanem gazdasági ügy, takarékosság - szögezte le Ódor Ferenc, aki egyúttal azt is hangoztatta: sajnálja, hogy a MÖOSZ kezdeményezésének politikai felhangja lett; amennyiben az iskolaigazgatók úgy gondolják, van értelme a takarékosságnak, "megtörténhet ez a háromnapos tanítási szünet".

A MÖOSZ elnöke valószínűsítette, hogy ajánlásukkal a megyei fenntartású iskolák vezetői egyetértenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását