2024. március 29. - Auguszta

Nem lehet iskolaszünet

Nem rendelhetnek el rendkívüli iskolai szünetet a hatályos előírások szerint a megyei önkormányzatok a gázvitára hivatkozva - közölte a kormányszóvivői iroda csütörtökön az MTI-vel. A Megyei Önkormányzatok Szövetségének (MÖOSZ) elnöke kora délután jelente
2009. január 8. csütörtök 18:18 - Hírextra
A közoktatásról szóló törvény rendkívüli iskolai szünet elrendelését csak akkor teszi lehetővé, ha nem lehetséges a nevelési-oktatási intézmények működtetése a megye területén - olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében, amely szerint jelenleg ilyen helyzet nincs.

A közoktatásról szóló törvény alapján rendkívüli szünetet a nevelési-oktatási intézmény vezetője akkor rendelhet el, ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás, vagy más elháríthatatlan ok miatt az intézmény működtetése nem biztosítható, vagy az intézkedés elmaradása jelentős veszéllyel, illetve helyrehozhatatlan kárral járna - írta az iroda.

Közlése szerint rendkívüli szünetet rendelhet el a főjegyző is, amennyiben a megye, illetve a főváros területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges. A főjegyző a döntéséhez – kivéve, ha a késlekedés jelentős veszéllyel vagy helyrehozhatatlan kárral járna – köteles beszerezni az érdekelt önkormányzatok jegyzőinek véleményét. Ha a vélemény beszerzésére nem volt lehetőség, akkor a főjegyzőnek az intézkedéséről azonnal értesítenie kell a jogszabály szerint az oktatásért felelős minisztert, valamint az érdekelt önkormányzat jegyzőjét.
A rendkívüli szünet miatt kiesett tanítást hatnapos tanítási héttel, illetve a tanítási napok meghosszabbításával lehet pótolni, s a többletmunkából eredő költségek a munkáltatót terhelik - áll a közleményben.

A kormányszóvivői iroda mindezt arra reagálva írta, hogy Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón bejelentette: hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el 18 megyében az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban a gázkrízis miatt.

Az intézkedéssel 18 megye vezetője teljes mértékben egyetértett, egyedül Heves megye önkormányzati vezetőjét nem tudták eddig elérni - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Merczel József, a Heves Megyei Önkormányzat szocialista elnökhelyettese az MTI-nek nyilatkozva ugyanakkor cáfolta, hogy Heves megyét nem érték el. Elmondta, az önkormányzat egyelőre tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy iskolaszünetet rendeljenek el az általuk működtetett intézményekben a hideg és a gázhiány miatt a jövő hét első három napján. Az elnökhelyettes szerint nem jelent megoldást az iskolaszünet, hiszen a gyermekek felügyeletéről gondoskodni kell, vagyis ugyanúgy fűteni kell az épületeket. Az önkormányzat a dolgozó szülők életét nehezítené meg - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását