2024. május 20. - Bernát, Felícia

Sörkereskedők negyven forintért

A régi Szeged utolsó sörkereskedőit ábrázoló festmények kerültek egy nem szokványos üzlet keretében a Móra Ferenc Múzeumba: az eddigi tulajdonosok az értékes portrékért mindössze két jubileumi, Deák Ferenc arcképével díszített 20 forintos érmét kértek - t
2008. december 13. szombat 17:06 - Hírextra
Medgyesi Konstantin elmondta: ilyen alku korábban nem köttetett a közgyűjtemény falai között. A múzeumi szakemberek azonban hajlottak a megállapodásra, mert mindenképpen szerették volna megszerezni a kalandos sorsú festményeket.

A régi Szeged utolsó sörkereskedői, Hutter Károly és Myk Margit az író és szegedi múzeumigazgató Tömörkény István oldalági rokonai voltak, így a róluk készült portrékat a család generációkon át őrizte. Most az unokák ajánlották fel a múzeumnak az alkotásokat.

A helytörténeti értékű ritkaságokért cserébe csupán jelképes összeget, két darab húsz forintos pénzérmét kértek: a feltételük pedig mindössze az volt, hogy azok előoldalán Deák Ferenc portréja legyen. Az intézmény természetesen megszerezte a 2003-ban kibocsátott első napi veretű, forgalomba soha nem került becses érmeket a nagylelkű adományozók számára - így a csereüzlet létrejött.

A leszármazottak egyébként a festményekre a 1967-ig az Oskola utcai lakásban, majd Gyulán, végül utoljára a dédunoka budapesti lakásában vigyáztak. A családi legenda szerint egyébként Károly nagyapa arcképét, mint "osztályidegen személy" ábrázolását a házkutatásokat végző szovjet katonák lőtték keresztül. A II. világháborút Szegeden átvészelt, megrongált portrékat közben már restaurálták.

Hutteréknek a Palánk városrészben, a mai Oskola utcában működő palackozó üzemük a város és környékének legrégibb, legszámottevőbb vállalkozása volt. Több mint ötven éven át egészen a II. világháborús front közeledtéig működött. Számos hazai sörgyár, így a Kőbányai Első Magyar Részvény Serfőzde és a Dreher Serfőzde készítményeit továbbították Hutter feliratú üvegekben főleg a Délvidékre. A cég foglalkozott bor, konyak, pálinka és pezsgő nagykereskedelmi forgalmazásával is.
A most közgyűjteménybe került festményeket az egykori Nyilasy Sándor-tanítvány, a tehetséges Balogh Margit (1898-1965) szegedi portréfestő készítette még 1920-ban, illetve 1924-ben. A képadományok a múzeum több mint 130 darabot számláló Balogh Margit-hagyatékát gyarapítják tovább. A válogatott kollekció egyébként a mára szinte elfeledett művésznő végakarata szerint halála után, 1965-ben került az intézmény birtokába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását