2024. május 7. - Gizella

Éles vita a díjemelésekről

Éles vita alakult ki a közüzemi és közszolgáltatási díjak, valamint a helyi adók emelésével kapcsolatosan pénteken a szegedi közgyűlésben. Míg a Fidesz tiltakozott a közüzemi díjak és az adók emelése ellen, Botka László (MSZP) polgármester azt hangsúlyozt
2008. december 12. péntek 20:47 - Hírextra
A politikus szerint csupán arról dönthet a közgyűlés, hogy a szolgáltatások árából mennyit fizessenek az igénybe vevők, és mennyit finanszírozzanak az adóbevételből.

A közgyűlési döntés értelmében a távfűtéshez és a melegvíz-szolgáltatáshoz kapcsolódó alapdíjak mintegy 8 százalékkal növekednek 2009-ben, a hődíjat pedig 10,4 százalékkal emelik. Ez egy átlagos lakás esetében a költségek mintegy 9,8 százalékos emelését jelenti, ám a távfűtéses lakásokban élőknek januártól járó 1150 forintos havi támogatásnak köszönhetően a számlák összege mindössze 3 százalékkal nő.

A hulladékszállítás díja januártól 6,5 százalékkal emelkedik a Tisza-parti városban. A nevelési-oktatási intézményekbe járó gyerekek étkezési díja 4,5 százalékkal nő. A tömegközlekedési díjak is emelkednek Szegeden: a jelenleg 220 forintba kerülő vonaljegy ára 240 forint lesz, a most 4900 forintos bérlet pedig 5370 forintba kerül majd.

Botka László a vita során hangsúlyozta, hogy a vidéki nagyvárosok közül Szeged mind a távhő-, mind pedig a tömegközlekedési díjak tekintetében az olcsóbbak közé tartozik.

Póda Jenő fideszes képviselő arra tett javaslatot, hogy azok a vállalkozások, amelyek forgalma nem éri el a 2 millió forintot, mentesüljenek a 2 százalékos árbevétel-arányos iparűzési adó megfizetése alól. Kijelentette, hogy a gazdaság beindításához az adók csökkentésére lenne szükség.

Botka László kifejtette: jelenleg az egymillió forint bevétel alatti mikrovállalkozások az iparűzési adó alól mentességet élveznek. A város bevétele az iparűzési adóból 2006-ban 6 milliárd forint volt, a szegedi vállalkozások fejlődésének köszönhetően az idén közel 8 milliárd forint lesz.

A vállalkozások által fizetendő építményadó 971 forintról 1050 forintra növekszik évente és négyzetméterenként. A város mintegy 1,5 milliárd forintos bevételre számít ebből a forrásból 2009-ben - tudatta a politikus.

A polgármester javaslatot tett egy pályázati alap létrehozására, a kis- és közepes vállalkozások ebből az új foglalkoztatottak járulékainak kifizetéséhez igényelhetnének támogatást.

Az idegenforgalmi adó napi 350-ről 380 forintra növekszik jövőre. A város idei bevétele ebből az adónemből 70-75 millió forint lesz, amelyet kétszer ekkora központi támogatás egészít ki - hangzott el a közgyűlésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását