2024. április 19. - Emma

Beatles évfordulók és koncertek

Két decemberi budapesti koncerten is a legendás Beatles együttesre emlékeznek. Az apropót évfordulók adják: a korszakalkotó White Album 40 évvel ezelőtti megjelenése, valamint a Beatles-dalokat játszó színészzenekar, a Mindhalálig Beatles 20. születésnapj
2008. december 6. szombat 09:44 - Hírextra
A színész az MTI-nek elmondta, hogy a White Album 40. évfordulójára szervezett jövő hétfői koncerten az A38 hajón két Beatles-dalt fog énekelni: az Oh, Darlingot és a Can,t Buy Me Love-ot. Fellép még többek között Jamie Winchester, Roy és Ádám, Pély Barna, a Puzzle, Kozma Orsi, a Supernem, az Anna and the Barbies is.

A liverpooliak kilencedik (dupla) sorlemeze 1968. december 7-én került az angol slágerlista első helyére és nyolc hétig ott is maradt. A szaklapok rendszeresen minden idők tíz legfontosabb albuma közé sorolják.

December 30-án a Syma Rendezvénycsarnokban lép fel a húsz évvel ezelőtt alakult Mindhalálig Beatles zenekar. A csapat oszlopos tagja, Mikó István az MTI-nek elmondta: a Beatles későbbi, komolyabb korszakát tartja igazán nagyra és kedvenc lemeze az 1969-ben megjelent Abbey Road.

"Úgy gondolom, hogy a Beatles valamennyi lemeze zseniális. Nem véletlen, hogy muzsikájuk már fennállásuk idején klasszikussá vált: a beat- és a rockzenét gyakorlatilag ők vitték be ebbe a kategóriába" - fogalmazott a színész.

Kitért arra, hogy az 1960-as években volt tinédzser és a Szabad Európa Rádión hallotta először a Beatlest. Talán sokan nem tudják, de a színész 1969 és 1973 között gitáros-énekesként a Kaláka együttes alapító tagja volt, később, már befutott színészként 1992-ben szólólemezt is megjelentetett.

Felidézte, hogy klasszikus zenét tanult, ezért elsősorban azzal foglalkozott, a rockzene az 1960-as években kevésbé érintette meg, a Beatlest később szerette meg. Ebben nagy szerepe volt a Thália Színházban 1988-ban bemutatott Mindhalálig Beatles című színdarabnak. Bár a Munkácsy Miklós által írt és Koltay Gábor rendezte darabnak csak annyi köze volt a zenekarhoz, hogy felcsendült benne néhány Beatles-dal, az előadásban szerepelt színészek akkor összeálltak és azóta is járják az országot Beatles-műsorukkal.

"A Beatles zenéjének nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Annyira közérthető, hogy őket hallgatva úgy érezzük, mintha mi is megírhattuk volna" - jelentette ki Mikó István. Hozzátette: a Mindhalálig Beatlesben nem az eredeti hangzást próbálják visszaadni, hiszen színészként mindenki beleviszi saját egyéniségét - talán éppen emiatt tudtak immár húsz éven keresztül fennmaradni ebben a felállásban.

A Mindhalálig Beatlesben Mikó István mellett Forgács Péter, Győri Péter és Incze József zenél. Havonta egyszer-kétszer játszanak, de a tapasztalat azt mutatja, a közönség még mindig kíváncsi rájuk - és persze a Beatles-dalokra. A repertoáron 30-40 dal szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását