2024. április 20. - Tivadar

Gyermekjátékok a színházban

December 13-án 10 és 15 órakor Gyermekjátékok címmel mutatja be új, a Bozsik Yvette Társulattal közösen készített előadását a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház a Reneszánsz Év alkalmából. A közismert Brueghel-festmény ihlette táncos-, bábos interaktív
2008. december 2. kedd 11:28 - Hírextra
„A reneszánsz azért volt jó, mert a reneszánszban mindig sütött a nap. És ha nem sütött, akkor a festők olyan képeket festettek, mintha mégis sütne. És azóta a reneszánsz képeken süt a nap. És mindenki szép volt. És aki nem volt szép, a szobrászok arról is olyan szobrot faragtak, mintha szép volna. És nem hazudtak, csak szép szobrokat faragtak. És a reneszánsz zene mindig vidám, még akkor is, ha valami szomorúságról énekelnek. A mai színházi hagyományok is ott kezdődtek, a reneszánszban. Pedig valójában újrakezdődtek."

A Kolibri és a Bozsik Yvette Társulat második közös produkciója id. Pieter Brueghel 1560-ban készült, több mint ötven, a korra jellemző gyerekjátékot bemutató festményét kelti életre. A commedia dell'arte stílusában létrejött táncos-, bábos előadás a gyerekközönséget bevonva eleveníti fel az azóta is fennmaradt, illetve elfeledett játékokat.

Bábosok:

Török Ágnes, Szívós Károly
Táncosok: Fülöp Tímea, Gombai Szabolcs, Hasznos Dóra, Krausz Alíz,
Samantha Kettle, Vivien Ingrams, Vati Tamás, Vislóczki Szabolcs
Zenészek: Bornai Szilveszter, Kecskeméti Gábor, Novák János, Polczer Szonja
Dalok: Novák János - Fábri Péter
Bábok:

Orosz Klaudia
Bábjelenetek, játékok: Török Ágnes, Szívós Károly
Zenei összeállítás: Kecskeméti Gábor
Zenei vezető: Bornai Szilveszter
Díszlet: Vati Tamás, Iványi Marcell
Rendező: Bozsik Yvette, Szívós Károly, Novák János



Reneszánsz – zene, tánc…

„Brueghel festménye régóta foglalkoztat minket, hiszen rengeteg lehetőséget rejt magában, kézenfekvő alapja egy, a gyerekközönséget bevonó, játékos előadásnak – mondja Novák János, a Kolibri igazgatója. – Aztán a Reneszánsz Év végre apropót szolgáltatott a Gyermekjátékok megvalósításához.”

A színház eleve táncos előadásban gondolkozott - a Glitterbird csecsemőszínházi program valamint a Petruska és Pulcinella sikere után pedig nem volt kérdés, hogy a Bozsik Yvette Társulattal készítik az új produkciót. A táncművészek kérésére Kecskeméti Gábor gyűjtötte össze a jeleneteket kísérő korabeli zenéket, amiket a Kolibri zenei vezetője, Bornai Szilveszter segítségével stúdióban újra felvettek.

„A commedia dell'arte a színházi alapműfajok egyik főága és a színjátszás - számomra - legfontosabb gyakorlata – magyarázza Bozsik Yvette, miért e stílust választották az előadás táncetűdjeinek elkészítésekor. - A commedia dell'arte színésznek tudnia kellett mozognia, táncolnia, beszélnie - úgy ábrázolnia, mint egy bohócnak, akiért a gyerekek rajonganak. A rajongás fő oka talán az is, hogy ennek a fajta jelenlétnek teljesen szívből jövőnek kellett lennie. Ez - legyen gyerek vagy felnőtt - mindenkire hatással van.”

A Kolibri művészei a táncjeleneteket az ősi vásári, úgynevezett képmutogató formában kötik össze, amelyekhez a Brueghel-képen szereplő gyermekek mintájára Orosz Klaudia készített bábfigurákat. A velük előadott narrációihoz Fábri Péter írt verseket, amiket a reneszánsz modális hangsorait, a népdalok és a mai dalok a világát egyaránt idéző, a gyerekközönség számára könnyen tanulható kísérő dalokká zenésítettek Novákék.


…meg báb

„Az interaktív forma - ahogy látható például a Spárga-tengeralattjáróban, vagy korábban a Lúdas Matyiban is - mindig nagy élményt jelent a gyerekeknek, ennek az előadásnak pedig éppen az a lényege, hogy maguk is kézbe vehessék, kipróbálhassák, átélhessék a színpadon látottakat - mondja a produkció bábos betéteit rendező Szívós Károly.” A bábművészek egy, a régi játékokat bemutató kiadványból merítették az ötletet, hogy az előadásban mára már elfeledett szórakozásokkal is megismertessék a gyerekeket. Szívós szerint ettől válik többrétegűvé a produkció: más-más oldalról megközelítve, többféle műfajban fejtik tovább a képzőművészeti alapul szolgáló festmény ébresztette gondolatokat.

Az előadásból az idei Kolibri Fesztiválon, majd a Művészetek Palotája Reneszánsz Napján is bemutattak részleteket. Az ott szerzett tapasztalatok segítségével készült el a Gyermekjátékok végleges, gyerekszínházi változata, amely Novák szerint nemcsak bemutatja, de az azóta is fennmaradt, ma is ismerős játékok által közelebb hozza a reneszánszot a gyerekekhez.


Reneszánsz Családi Nap – Télen nyár

„A Gyermekjátékok a Kolibri és a Bozsik Yvette Társulat előadásaként szerepel majd a színház repertoárján, hiszen fontos, hogy a gyerekek számára a klasszikus és modern, magyar illetve külföldi színdarabok, bábelőadások mellett táncos produkciókkal is színesítsük a palettát – érvel Novák.”

A színház azonban a rendhagyó bemutató apropóján (két előadást is játszanak a premier napján) a vásári forgatagot megidéző előadás korabeli hangulatát további programokkal teljesíti ki. A Kolibri Reneszánsz Családi Nap névre keresztelt rendezvényen a Jókai téri teátrum különböző helyszínein a gyerekek kipróbálhatják magukat az előadásban látott táncokban, bábos játékokban, a zenészektől pedig megtanulhatják a dalokat. A kézműves foglalkozásokon a lányok babát és koszorút, a fiúk lovacskát és karikadobáló játékokat készíthetnek maguknak. A színház nem feledkezik meg Luca napról sem, lesz Luca-búza ültetés is (a néphagyomány szerint a december 13-án, a kályha melegénél csíráztatni kezdett búzamagok karácsonyra kikelt zöldjéből következtetni lehet az újévi termésre, gazdagságra, boldogságra).

„A Családi Nap programjai szorosan kötődnek a Gyermekjátékokhoz, és egyúttal kifejezik a Kolibri szemléletét – summázza Szívós Károly -: elősegítik, hogy a gyerekek minél többfajta élményen keresztül, szórakozva ismerkedjenek meg a művészetekkel és a reneszánsz korral.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását