2024. április 18. - Andrea, Ilma

Leállnak a Hamletben a valódi fejjel

Nem sokáig "szerepelhetett" a (túl)világot - is - jelentő deszkákon annak a brit férfinak a koponyája, aki végakaratában azt kívánta, hogy használják a "fejét" Shakespeare Hamlet című drámájában: a közönséget felzaklatta, hogy a kellék valódi.
2008. december 4. csütörtök 07:15 - Hírextra
André Tchaikowsky zongoraművész 1982-ben, 46 éves korában rákban hunyt el, végrendeletében szerveit tudományos célokra ajánlotta fel. Az egyetlen kivétel a koponyája volt, amelyet Tchaikowsky a Royal Shakespeare Companynak ajánlott fel, mert úgy találta, hogy hiteltelen az előadás műanyaggal. A koponyát 26 éven át egy dobozban a kelléktárban őrizték. 1989-ben ugyan Mark Rylance már próbált a koponyával, ám nem tudta túltenni magát valódiságán és kényelmetlen volt a dolog több más szereplőnek is.

Most ősszel azután, 26 évvel André Tchaikowsky halálát követően, a zongorista ismét "fellépett", bár csak "részben": koponyája végre szerephez jutott Shakespeare szülővárosában, Stratford-upon-Avonben. Greg Doran színi direktor ugyanis a lehető legéletszerűbb előadást szeretett volna. Tchaikowsky "szerepeltetéséhez" a színháznak speciális engedélyt kellett beszereznie az emberi szövetek felhasználásában illetékes hatóságtól, mivel a koponya százévesnél fiatalabb.

A Hamlet 22 előadáson keresztül ment az V. felvonás első jelenetében Tchaikowsky koponyájával a dán királyfi kezében, a nézők pedig csupán az utolsó előadás végén tudták meg, hogy valódi koponya "szerepelt", de nem tudott erről a társulat egy része sem. Az igazgató azzal magyarázta döntését, hogy nem szerette volna, ha az előadás a koponyáról szól.

Decemberben a Hamlet-előadás Londonba "költözik", ám a koponya már nem lép fel, helyette műanyag "ugrik be" - adta hírül a Daily Telegraph című brit lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását