2024. április 19. - Emma

Magyar zongoraművész az ENSZ-ben

Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet szerdán az ENSZ New York-i székházában a fogyatékkal élők nemzetközi világnapja alkalmából rendezett eseményen.
2008. december 3. szerda 20:47 - Hírextra
A világtalan magyar előadóművészt - aki születése után vesztette el látását - az ENSZ gazdasági és szociális ügyekkel foglalkozó részlege hívta meg New Yorkba, csak erre a fellépésre utazott ki az Egyesült Államokba.

Klasszikus, Liszt-, Chopin- és Mozart-darabokat adott elő az ENSZ-palotában a világszervezet korábbi főtitkára után elnevezett Hammarskjöld-auditóriumban.

Bródi Gábor ENSZ-nagykövet a szerdai eseményen emlékeztetett arra, hogy néhány hónapja lépett életbe a fogyatékkal élők jogairól szóló nemzetközi egyezmény. A csatlakozott államok korábban közös nyilatkozatban szögezték le: mérföldkő az emberi jogok történetében az egyezmény, amely a fogyatékosok emberi jogainak biztosítását mozdítja elő, védelmezi és szavatolja.

A nagykövet kiemelte, hogy Magyarország a világon másodikként ratifikálta a konvenciót és elsőként annak úgynevezett fakultatív jegyzőkönyvét. Bródi Gábor arra is utalt, hogy Könczei György professzor személyében magyar tagot is beválasztottak a nemzetközi egyezmény végrehajtását ellenőrző testületbe.

A nagykövet elmondta, hogy Érdi Tamás még csak 29 éves, de már tekintélyes nemzetközi művészi sikereket ért el. A zongorista 8 éves korában adta első koncertjét, s azóta rendszeresen koncertezik Magyarországon és a világ különböző pontjain, fellépett számos híres művésszel és zenekarral, eddig 23 ország vendége volt.

A fiatal zongoraművész néhány hete átvehette a magyar színház- és filmművészet kategóriában első ízben odaítélt Junior Prima díjat.

Érdi Tamás októberben koncertkörúton vett részt Kanadában, ahol Vancouver, Edmonton és Calgary egyetemeinek vendége volt; Chopin, Liszt, Kodály és Bartók művei szerepeltek programjában. New Yorkból Varsóba repül, ahol az új Magyar Kulturális Intézet megnyitóján Chopin műveket játszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását