2024. április 27. - Zita

Szenzációs lelet a múzeumi raktárban

- Múzeumi raktárban porosodott évekig egy 115 millió éves csontdarab, amelyről most megállapították, hogy az egyetlen ismert maradványa a fogatlan repülő óriásgyíkok eddigi legnagyobb és mostanáig ismeretlen fajának. A karlsruhei természettudományi múzeum
2008. december 3. szerda 20:03 - Hírextra
"Mindig tudtuk, hogy felfedezésre váró kincset őrzünk" - mondta Eberhard Frey, a múzeum igazgatója. A leletet Mark Witton, a Portsmouth Egyetem őslénytantudósa dolgozta fel.

Vizsgálatai szerint a csont egy korábban nem ismert ősállatfaj maradványa a fogatlan pteroszauruszok (repülő őshüllők) családjából. Witton a Lacusovagus, vagyis vízi vándor nevet adta a fajnak a lelőhely után, amelyet a maradvány keletkezésének idején, 115 millió éve víz borított. A szárnyas vállmagassága nagyjából egy méter, szárnyfesztávolsága öt méter lehetett, ami a fogatlan repülő ősgyíkok körében rekordnak számít.

Az ősszörnyeteg tehát hatalmas volt, a fogsorral is rendelkező ősgyíkok mellett viszont eltörpült. A 10-12 méter szárnyfesztávolságú Quetzalcoatlus például akkora volt, mint egy mai vadászrepülőgép.

A repülő életmódot folytató ősi gerincesek kövületei igen ritkák, fogatlan ősgyíkok maradványai pedig mostanáig csak Kína területén kerültek elő. Így tudományos szenzációnak számít maga a tény is, hogy a Lacusovagus lelőhelye a legközelebbi rokonaiétól távoli Brazíliában fekszik.

"Ez is mutatja, hogy milyen keveset tudunk ezekről a lenyűgöző állatokról" - mondta Mark Witton.
A pteroszauruszok 135 millió évvel ezelőtt uralták az eget, és 65 millió évvel ezelőtt pusztultak ki a dinoszauruszokkal együtt. Ők voltak a legnagyobb repülő állatok, de nincsenek rokonságban a madarakkal, amelyek később jelentek meg. Legalább 90 alfajuk ismert.

Szárnyuk egy membránból állt, amely testük oldalához tapadt. Kiterjesztett állapotukban a karjuk tartotta, különösen a negyedik ujjuk, amely nagyon hosszú és erős volt. A maradványok ritkaságának oka, hogy csontjaik vékonyak és üregesek voltak, emiatt hamar szétporladtak. Tudtak aktívan repülni is, de főleg a légáramlatokat használták ki, mint a mai vitorlázógépek és a sárkányrepülők.

A paleontológusok szerint a szárnyaik kiterjesztése probléma lehetett, ezért magas szikláról indultak, tavak, lagúnák közelében, ahol bukórepüléssel halásztak. Egyesek szerint a földön négy lábon jártak, mások két lábon közlekedőnek képzelik őket. Abban viszont minden kutató egyetért, hogy a járásnál a repülés könnyebb volt a számukra. Sziklákon fészkeltek, ahová csak sötétedéskor tértek vissza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását