2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ősteknős maradványaira bukkantak

A Skye szigeten folytatott ásatásokon bukkantak felszínre annak a hat teknősnek a megkövesedett maradványai, amelyek a dinoszauruszok korában megtanultak úszni - jelent meg a Proceedings of the Royal Society című brit tudományos folyóiratban.
2008. november 19. szerda 18:54 - Hírextra
Most már biztosan tudjuk, hogy 164 millió évvel ezelőtt már voltak vízi teknősök - mondta el Jeremy Anquetin paleontológus, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója. Hozzátette, egyelőre nincs ötletük arra vonatkozóan, hogy a teknősök miért mentek be a vízbe.

Az utóbbi két évben három új teknősfaj fosszíliáit fedezték fel, mindegyikük a Jura-korszak középső szakaszából származik. A leleteket Oroszországban, Argentínában és most Skóciában találták meg. Ezek közül a skóciai fosszíliák a legteljesebbek. Sokat elárulnak arról, ezek a primitív teknősök hogyan diverzifikálódtak a ma ismert, változatos formákba - mondta Anquetin.

A leleteknek most az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeum ad otthont, bár azokat aTermészettudományi Múzeum és a University College London kutatói találták meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását