2024. május 2. - Zsigmond

Luca-napi fesztivál a múzeumba

A Kaláka, a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam együttes koncertje mellett magyar és svéd Luca-napi szokások, karácsonyi vásár és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum Csillagzene és Luca-nap elnevezésű rendezvényén decem
2008. november 25. kedd 16:55 - Hírextra
Cecilia Björner svéd nagykövet a támogatásukkal szervezett rendezvényt bemutató keddi sajtótájékoztatón kiemelte: a Néprajzi Múzeum látogatói a svéd szokások, a karácsonyra való készülődés és a gyertyagyújtás hagyományai mellett a svéd népzenével és néptánccal is megismerkedhetnek a Gröna Vagen zenekar jóvoltából.

Svédországban Szent Luca az egyik legkedveltebb alak, s mivel a december az északi országokban nagyon sötét hónap, a Luca-napi dalok nagy része a fényről szól - mesélte a nagykövet.

Gryllus Vilmos, aki nem csak a Kalákával lép színpadra a három nap alatt, hangsúlyozta: nagyon sok gyerekprogram lesz, egyebek mellett 12-én és 14-én a Kodály Zoltán Zenei Általános Iskola és Gimnázium kórusának koncertje várja a kisebbeket, 13-án pedig a Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című karácsonyi műsora szól szintén a fiatalabb korosztálynak.

Bognár Szilvia és zenekarának koncertje vasárnap szórakoztatja az érdeklődőket. A "Semmicske énekek" könnyen dúdolható dallamok, amelyek a barátságról, atyafiságról, sorsról és rokonságról szólnak, található közöttük cseremisz ének, csuvas költészet és bolgár dal is - mondta el az énekesnő.

A szombaton színpadra álló Csík Zenekar énekese, Csík János a Karácsonynak éjszakáján című új lemezről - amelyről a koncerten is felcsendülnek majd dalok - elmondta: igen érdekes összeállítás lát napvilágot, Ferenczi György és Gryllus Dániel is írtak egy-egy nótát az együttesnek.
Gryllus Dániel, a Kaláka együttes tagja a Sárkány apó című gyermekalbumot bemutatva elmondta: a könyves CD-n egyebek mellett Csukás István, Kányádi Sándor, Petőcz András, Tolnai Ottó és Mezey Katalin mondanak verseket, sajátjukat vagy másét, Gryllus Dániel és Szalóki Ági pedig éneklik a verseket. A volt egyszer egy kis zsidó című, jiddis népdalokat tartalmazó koncertfelvétel is újra megjelenik - tette hozzá.

A nyitó napon az érdeklődőket Berecz András koncertje és meséi szórakoztatják, majd Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band húzza a talpalávalót. Szombaton a magyar és svéd Luca-napi szokásokat elevenítik fel a szervezők, majd a Misztrál együttes, Sebestyén Márta és a Gröna Vagen zenekar koncertje után a Palya Bea-Szokolay Dongó Balázs duó, a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam koncertje zárja a napot. Vasárnap a többi között betlehemes játék, svéd táncház, a Kaláka együttes és a moldvai csángó gyermekek adventi koncertje várja az érdeklődőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását