2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kevesen szoknak le orvosi segítséggel

A család és a háziorvos együttes segítsége lehet a mentőöv a dohányzásról való leszokásban. Ugyanakkor a hazai dohányosok nagy része - bár tisztában van a szövődményekkel, a függőség tényével - nem akar komolyan leszokni - állapította meg az Egyensúly Ala
2008. november 27. csütörtök 18:40 - Hírextra
A kutatást novemberben folytatták, 300 fő részvételével. A Szinapszis Kft. által elvégzett országos online kutatás a 25-40 éves korosztályt célozta meg. A megkérdezettek fele nő, fele férfi volt, 200-an jelenleg is dohányoztak közülük, 100-an pedig már leszoktak a dohányzásról.

A leszokási mutatók javításában a jelenleginél sokkal nagyobb szükség lenne a családok érzelmi segítségére és a háziorvos szakmai háttértámogatására - vonta le a konklúziót Bánfi Andrea tüdőgyógyász, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A háziorvosoknak nagy szerepe lehet a leszokásban, illetve az abban való segítségben - emelte ki Vajer Péter családorvos, egyetemi oktató. A kutatás szerint egyelőre csak a dohányosok 2 százaléka fordul orvoshoz szenvedélybetegségével. Márpedig aki megrögzött dohányos, nikotinfüggő, az beteg.

Sokféle módszert ajánlhat a háziorvos, ám a dohányosok - főleg a 25-29 éves korosztály tagjai - nem szívesen fordulnak hozzájuk. Pedig a háziorvosok jelentős része másfél éve intenzív képzésben vett részt, hogy hathatósabban tudjon ebben a nagy küzdelemben segíteni.

A megkérdezettek között alig akadt olyan, aki ne próbált volna leszokni és olyan is akadt, aki már ötvenszer tette le a cigarettát és mégis újra rágyújtott, főleg stresszes, konfliktusos helyzetben. A felmérések szerint azoknak a dohányzóknak, akik orvosi közreműködéssel próbálnak lemondani káros szenvedélyükről, hatszor nagyobb az esélyük a sikerre - mondta az MTI munkatársának Vajer Péter.

A tájékoztatót követő megbeszélésen szóba került, hogy mennyire fontos lenne a még hatékonyabb társadalmi kommunikáció a leszokás, illetve annak elősegítése érdekében. Az alapítvány - amely tavaly alakult - ezt a célt tűzte ki maga elé és már számos akciót szervezett a dohányzás ellen.

Az egészségnevelés, a propaganda és a társadalmi közvélekedés hatása óriási lehet: az Egyesült Államokban pár évtizeddel ezelőtt a lakosság fele dohányzott, ma már pedig csak egyötöde.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását