2024. május 3. - Tímea, Irma

Tüdőrák ellen

A lipcsei egyetem kutatói különleges eljárást fejlesztettek ki a tüdőrák korai felismerésére.
2008. október 1. szerda 17:36 - Hírextra
Német sajtóértesülések szerint az eljárás drasztikusan egyszerűsíti a felismerést. Lényege az, hogy a meglehetősen költséges komputertomográfia helyett a jövőben egyszerű légzéselemzés elegendő. Ehhez pedig egy egészen "kezdetleges" berendezés szükséges, amellyel a háziorvosok is rendelkezhetnek, s nem lesz szükség arra, hogy a pácienst azonnal egy szakorvoshoz utalják. Ugyanakkor így az olykor több hetes várakozások is megelőzhetők.

A Handelsblatt beszámolója szerint az eljárást közösen fejlesztette ki a lipcsei egyetemi klinika immunológiai intézete, valamint a Fraunhofer Sejtterápiai és Immunológiai Intézet, s azzal a tüdőrák kezelésének egyik legfőbb problémáját sikerülhet elhárítani. Gyakran fordul elő ugyanis, hogy a diagnózis túl későn kerül megállapításra, az érintettek ugyanis nem kerülnek idejében orvoshoz. A karcinóma ezért már több esetben is olyan kiterjedésű, hogy a műtéti beavatkozás már nem lehetséges, s csak a sugárkezelés vagy a kemoterápia jöhet szóba.

Németországban évente mintegy 50 ezret tesz ki a tüdőrákban megbetegedettek száma. Sokan azért nem mennek el az orvoshoz, mert félnek a diagnózistól és az esetleges kezeléstől. Az új műszer ezt a "gátlást" is csökkentheti, a páciensnek ugyanis csak néhány percig kell abba belefújnia. Ezt követően a kifújt levegőt meghatározott fehérjemolekulák segítségével vizsgálják, ami utalhat az esetleges tumorra.

Lipcsei kutatók már csaknem tíz éve dolgoznak a tüdőrák korai felismerését célzó eljáráson. Három évvel ezelőtt egyszer már közel kerültek a célhoz, s egy hasonló berendezést fejlesztettek ki, az azonban nem bizonyult eléggé megbízhatónak. A mostani azonban a korábbinál tökéletesebbnek ígérkezik.

Mindez azonban még csak az első lépés. Az új eljárást, illetve az ezzel kapcsolatos berendezést ugyanis még el kell fogadtatni a szakmai világgal. Azaz a kutatóknak, illetve a tudósoknak bizonyítaniuk kell, hogy a teszt egy meglehetősen széles körű vizsgálati csoportban is megbízhatóan funkcionál, ami hosszú időt vehet igénybe. A Handelsblatt értesülése szerint ennek ellenére már több cég is jelezte: készen áll arra, hogy a módszert, illetve a technikát piacképes termékké változtassa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását