2024. április 20. - Tivadar

Esély a tüdőrák ellen

Meglepően eredményesnek mutatkozott némely, a tüdőrák előrehaladott stádiumában lévő páciensnél az Iressa nevű tabletta; legalább olyan hatékonynak bizonyult, mint a hagyományos kemoterápia - jelentették be amerikai kutatók.
2008. november 21. péntek 18:36 - Hírextra
Azok a betegek, akik napi egy tablettát szedtek, ugyanannyi ideig éltek, mint azok, akik kemoterápiás infúzióban részesültek, a docetaxel hatóanyagú Taxotere készítményt kapva. Ezek úgynevezett másodvonalbeli készítmények, amelyeket kombinált kemoterápia után adnak, s több hónappal meghosszabbíthatják a betegek életét. Jelenleg ezt tartják a tüdőrák elleni legjobb kezelésnek.

A tüdőrák évente 1,2 millió emberéletet követel, s világszerte vezeti a daganatos halálozási statisztikákat. Többféle gyógyszert is alkalmaznak a tüdőrák kezelésére, ám a kúra hatékonysága nem megfelelő, mivel a betegséget általában akkor fedezik fel, amikor a rák már áttéteket képzett.
Edward Kim, a Texasi Egyetem onkológiai központjának docense kollégáival 24 országból 1466 beteget tesztelt, akik átestek egy komplett kemoterápiás kúrán. A páciensek fele másodkezelésként Iressát, a másik fele pedig docetaxelt kapott. Mindkét csoport tagjainál a túlélés átlagosan 8 hónapot tett ki. A kutatók vizsgálataikról a Lancet című orvosi hetilapban számoltak be.

Michael Cullen, a birminghami kórház klinikai onkológusa szerint, aki véleményezte a vizsgálatot, az Iressa lényegesen kevésbé toxikus, mint a kemoterápiás szerek, s könnyű alkalmazni. "Úgy gondolom, hogy lesznek betegek, akiknél javallott lesz az alkalmazása" - mondta Michael Cullen.

A kemoterápia, amelyet infúzióban adnak be a betegeknek, a gyorsan növekedő daganatos sejteket támadja meg. A kezelés mellékhatásaként émelygés, hasmenés és hajhullás jelentkezik. Az Iressa géntechnikai úton előállított monoklonális antitest, egy immunrendszeri molekula, amely a növekedésért felelős sejtfelszíni receptort, az EGFR-t veszi célba. Az EGFR sok rosszindulatú daganatban jelen van, ezért megfelelő célpontot jelent a rákgyógyításban.

Az Iressa fogadtatása sokáig ellentmondásos volt, mert a tüdőrák nem-kissejtes formájánál a páciensek egy kis részénél "csodát művelt", a többségre viszont egyáltalán nem hatott. Ma már ismert, hogy az Iressa azokban az esetekben hat, ahol az EGFR-gén mutációja okozta a rákot.
Mint Michael Cullen megjegyezte, a betegeknek csupán kis részénél hatékonyak a másodvonalbeli készítmények, ám némely páciensnél hosszú a túlélés. Az onkológus leírt egy olyan esetet, amikor Iressa-kezelésben részesült beteg egy év múlva szélütésben hunyt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását