2024. május 18. - Erik, Alexandra

A háziorvos segít

Egy európai uniós vizsgálat szerint a háziorvos segíthet a leghatékonyabban a dohányosnak megszabadulnia káros szenvedélyétől - mondták a projektben résztvevő magyar szakemberek kedden, budapesti sajtótájékoztatójukon.
2008. augusztus 5. kedd 12:41 - Hírextra
A 27 európai ország részvételével indult, idén májusban zárult PESCE-projekt megállapította, hogy a családorvosok felkészítése, folyamatos tréningje, anyagi támogatása és a leszoktatást segítő gyógyszerek társadalombiztosítási támogatása összességében költséghatékonyabb, mint a dohányzás okozta megbetegedések kezelése - mondta Csépe Péter, a Dohányzás vagy Egészség Magyar Alapítvány munkatársa.

Urbán Róbert, az ELTE pszichológiai tanszékének munkatársa a PESCE-projekt összegző tanulmányáról beszámolva elmondta, hogy például a dohányzó háziorvosok ritkábban adtak tanácsot dohányos pácienseiknek a leszokáshoz nemdohányzó kollégáikkal szemben, de volt olyan orvos is, aki úgy vélte, azzal, hogy tanácsot ad a leszokásra, megromlana viszonya betegével.

Néhány orvos pedig az idő- és pénzhiányt jelölte meg indokként, miért nem vállal megelőző programot praxisában.

Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója kitért arra: Magyarországon számos lehetőség létezik arra, hogy ha valaki le akar szokni, ahhoz segítséget kapjon, illetve Magyarország is a különböző törvényeiben érvényesíti az Európai Unió nemdohányzókat védő ajánlásait. Mint mondta, hazánkban a lakosság 33 százaléka dohányzik.

A leszokást segítő programok között említette például a http://www.cikiacigi.hu vagy a www.leteszemacigit.hu internetes oldalakat és a korosztályokra bontott különböző kiadványokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását