2024. április 28. - Valéria

Obama hatalmas feladatokat kap

Az új amerikai adminisztráció hatalmas, rövid távon megoldhatatlan feladatokat örököl elődjétől - mondta Simai Mihály akadémikus szerdán az MTI-nek
2008. november 5. szerda 14:51 - Hírextra
Az Egyesült Államok George Bush kormányzása alatt rendkívül nehéz helyzetbe került. Így a többség a Bush-politika ellen és egy új korszakkal kapcsolatos várakozások miatt szavazott Barack Obamára. Az új adminisztráció azonban hatalmas, rövid távon megoldhatatlan feladatokat örökölt - hangsúlyozta Simai Mihály.

Az akadémikus szerint a Barack Obama által hangsúlyozott változások azonban nagyon nehezen képzelhetőek el rövid távon. A kampány alapján pedig nem lehet megmondani, hogy melyek lesznek az új elnök első lépései - tette hozzá.

Mint mondta, a nagy kérdések közé tartozik, hogyan alakuljon az Egyesült Államok jövője a megváltozott globális környezetben.

Az Egyesült Államoknak mindenképpen választ kell adnia a pénzügyi és gazdasági válságra. Ezzel kapcsolatban több kérdés merül fel: meg tudja-e állítani az adminisztráció a már megkezdődött recessziót; hogyan reagálnak a tőzsdék, nő-e a bizalom az új adminisztráció iránt; csökken-e az amerikai költségvetési hiány - fűzte hozzá.


Stabilizálni kell a válság által megtépázott nyugdíjalapokat is. Nagyon komoly ugyanis annak a veszélye, hogy az amerikaiak jelentős része elvesztheti eddig megtakarított nyugdíját - húzta alá a szakember.

A pénzügyi problémák mellett fontos az egészségügyi rendszer rendbetétele. Ezzel kapcsolatban Barack Obama nagyon komoly ígéreteket tett - mutatott rá Simai Mihály.

Az is fontos kérdés, hogy mit hajlandó és mit képes tenni az új elnök az iraki háborúval összefüggésben és hogyan tudja majd rendezni az afganisztáni helyzetet. A januárban hatalomra kerülő adminisztráció pedig a közel-keleti béke megteremtésének feladatát is megörökölte elődjétől.

Éppen ezért kulcsfontosságú lesz, hogy kit választ majd Barack Obama külügyminiszternek, védelmi miniszternek és pénzügyminiszternek - húzta alá az akadémikus.

Az Egyesült Államok és Európa kapcsolata a nagy nemzetközi cégeknek köszönhetően rendkívül erős, ez pedig a Obama-korszakban sem fog változni. A gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokban sem várható változás, hacsak az adminisztráció nem enged a protekcionizmust követelő - és az Obama-kampányt támogató - csoportok nyomásának - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az Egyesült Államok és Európa kapcsolatában kulcsfontosságú az amerikai-orosz kapcsolatok alakulása, hiszen ezzel függ össze például Európa energiaellátása.

Arra a kérdésre, hogy Amerika az együttműködőbb arcát mutatja-e az új elnök idején a világnak, Simai Mihály azt mondta: az Egyesült Államok minden esetben a saját érdekeit tekinti elsőrendűnek.

Az akadémikus szerint Barack Obama mostani megválasztása azt mutatja, hogy történelmi mértékkel mérve viszonylag nagyon rövid idő alatt ment végbe jelentős változás az Egyesült Államokban a faji megkülönböztetés kérdésében. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az amerikai szélsőséges, radikális elemek az Egyesült Államok egyes részein még mindig aktívak, ezért ez nagyon kemény erőpróba lesz az amerikai rendszer számára - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását