2024. május 14. - Bonifác

Obama megválasztása már önmagában történelmi kuriózum

Barack Obama megválasztása az Egyesült Államok elnökének önmagában is világtörténelmi jelentőségű, függetlenül attól, mi történik majd elnöksége idején - hangsúlyozta Bokor Pál, a Barack Obama szupersztár címmel közelmúltban megjelent könyv szerzője szerd
2008. november 5. szerda 13:42 - Hírextra
A több Amerikáról szóló könyvet jegyző szakértő, aki a Reagan-korszakban az MTI washingtoni tudósítója volt, úgy fogalmazott: "Franklin Delano Roosevelt megválasztása óta, ami később a szövetségesek második világháborús győzelmének volt az egyik legfontosabb biztosítéka, illetve Ronald Reagan megválasztása óta, ami viszont a magát szocialista világrendszernek nevező autokratikus államszövetség összeomlásának egyik személyi feltétele volt, nem történt ilyen fontos változás a Fehér Házban".

Emlékeztetett: minden amerikai elnök nagy befolyást gyakorol a nemzetközi események menetére. Az Egyesült Államok első elnökét 219 évvel ezelőtt választották meg, s most történt meg először, hogy színes bőrű jelöltet állított az egyik párt, és a demokraták jelöltje magabiztos győzelmet aratott.

"Ez nem csupán az amerikai demokrácia fejlődéstörténetében mérföldkő, és nem csak a Martin Luther King- féle álom beteljesedése. Ez a fejlemény azonnali következményekkel jár majd a nemzetközi kapcsolatokra.

Már a mai naptól, de a január 20-i beiktatástól kezdve különösen, számítani lehet az Egyesült Államok és a fejlődő országok közötti kapcsolatok javulására, nemcsak Kína és India vonatkozásában, hanem ennél érzékenyebb területeken is" - mondta.

Mint felidézte, Obama három markáns külpolitikai ígéretet tett kampányában. Azt ígérte, hogy bezáratja a guantanamói börtönt, elfogatja Oszama bin Ladent, a 2001.szeptember 11-i terrortámadások felelősét és az Egyesült Államok kivonul Irakból. Ha ez sikerül, ezzel a "korbács és mézesmadzag" hagyományos amerikai politikájának intelligensebb korszakát nyitja meg a Közel-Keleten is. Amerika eladósodása nyolc év alatt - nagyrészt az iraki háború miatt - megkétszereződött, és az amerikai gazdaság visszaesése, mint épp az elmúlt hónapban tapasztaltuk, képes megrázkódtatni az egész világgazdaságot - tette hozzá.

Magyarországnak különösen érdemes lesz odafigyelnie arra, mit csinál a törvényhozásban is jó pozíciókkal induló új amerikai elnök. Obama népegészségügyi programja, az alternatív energiák fejlesztésére vonatkozó elképzelései, valamint a pénzügyi rendszer szabályozásával kapcsolatos terveinek sikere vagy kudarca Budapesten éppoly tanulságos lehet, mint Washingtonban - mondta Bokor Pál az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását