2024. április 26. - Ervin

Elnökválasztás - Obama lett az USA 44. elnöke

Amerika népe rekordszámban özönlött a választóhelyiségekbe, sorban állt, sokszor órákon keresztül is, majd megválasztotta magának (és az egész világnak) Barack Obamát az Egyesült Államok elnökének. Obamának sikerült begyűjteni a bizonytalan államok nagy r
2008. november 5. szerda 07:45 - Ádám Péter
A fiatalok és a nők döntöttek

A fiatal, 30 év alatti szavazók húzták be Obamát a Fehér Házba, miután 66-32 százalékos arányban szavaztak a republikánusok jelöltjére. A 30 és 44 közé eső korosztály szintén Obamát favorizálta 52-46 százalékos arányban, sőt még a 45 és 64 év közöttiek is, bár minimális különbséggel (50-49), de Obama javára döntöttek. Csak a 65 év felettiek voksoltak többségükben (53-45) McCainre.



A nők is Obamára adták nagyobb arányban a szavazatukat. Így egyértelművé vált, hogy az előzetes elemzéseknek megfelelően nem vált be McCain taktikája, amikor is női alelnökjelöltet nevezett meg Sarah Palin személyében. Miután Palin nem hatotta meg Amerika lányait, ők inkább 53-46 százalékos arányban Barack Obamát választották elnöküknek. A nők amúgy többen mentek el szavazni, mint a férfiak, a nemek harcában 53 százalékos női győzelem született, a 47 százaléknyi férfi szavazó ellenében.

***

Obama az elnök

Barack Obamát választották az Egyesült Államok 44. elnökének. A televíziós minták alapján Obama 300 elektori szavazat felett teljesített, míg ellenfele John McCain csupán 150 körüli szavazatot kapott. Ha az összes szavazat százalékát nézzük viszont, akkor a különbség már nem ennyire nyilvánvaló, bár ott is Obama nyert 51 százalékkal, McCain 48 százalékával szemben.

Obamának sikerült a legtöbb bizonytalan államban nyernie, Virginiában és Ohióban bár biztos, hogy a demokrata jelölt győzött, de szinte biztos, hogy Indiana és Florida is Obama zsebébe landol. A különbség azonban igen csekély ezekben az államokban, szinte minden ingadozó államot 50-51százalékkal hozta Obama, McCain 48-49 százalékkal maradt csak el mögötte.



Az eredmények megerősítése után nem sokkal McCain nyilvános beszédben elismerte vereségét és gratulált Obamának. A még mindig lelkes tömeg hangosan kifütyülte Obamát, amikor McCain kimondta a nevét, de McCain nyugalomra intette híveit. Ami érdekes, hogy Alaszkában még mindig szavaznak, valószínűleg McCainre, bár ezzel nem sokra fog menni a republikánus jelölt, mivel Alaszka csak két elektori szavazatot fog hozni a számára.

Egy órával McCain vereségének beismerése után, Barack Obama elmondta győzelmi beszédét. “ Ez válasz a világnak, hogy nincs különböző Amerika, csak egy Amerikai Egyesült Államok létezik” - mondta a frissen választott elnök az őt ünneplőknek. Obama változásról és történelmi pillanatról szónokolt, majd hosszasan köszönte meg mindazoknak, akik idáig segítették. Az újdonsült elnök a republikánusokhoz is szólt, akiket együttműködésre szólított fel, és biztosította őket, hogy mindig készen lesz meghallgatni őket, mivel az ő elnökük is lesz. “Képesek vagyunk jobbá tenni a világot” - hangoztatta beszéde végén Barack Obama.

***

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2008. november 6. 05:53
saxo!
A nagytőkések álltak hitler mellé,közülük a zsidók is.Nekik vajon miért nincs ezért felelősségük?Ráadásul,mint Kina példája is bizonyitja,a diktatura hatékonyabb a gazdaság fejlesztésére ,mint a létező szocializmus,vagy a demokrácia! De mindjuk én ,ennek ellenére a demokráciát választom.
saxo
2008. november 5. 20:47
'aser'.

A zsidók Obama mellé álltak, és ez döntő. Mondod.

És, elfelejted, hogy a zsidók álltak először egy Hitler nevű figura mellé, a '20.-as években, mert azt hitték, Németország leendő erős embereként ő lesz az, aki aki a gazdaságot kezükre juttatja.
Manapság azt szoktuk mondani az ilyesfajta döntésekre, hogy: "elsőre jó gondolatnak látszott"..!

"Kedves 'aser', ahogy látom, még annyira sem vagy tájékozott, hogy tudnád, az Amerikai Egyesült Államokban akkora, - és valóban rasszista - ellentét feszül a szinesbőrűek, és a zsidóság között, amilyet itt Európában még csak elképzelni sem tudunk....!

De, te csak "örűjjé", Obama győzelmének, mint majom a farkának.

Don Caló
2008. november 5. 05:34
az egész világ? ez azért túlzás. engem pl. NEM ÉRDEKEL. és tudok még embereket bőven, akik nem foglalkoznak evvel egyáltalán. vagy úgy is mondhatnám, nem evvel vannak elfoglalva...
:-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását