2024. május 4. - Mónika, Flórián

A szakértő szerint Obama ígéretei azok is maradnak

A Barack Obama kampányában ígért változások egy része valószínűleg csak ígéret marad - mondta Magyarics Tamás az MTI-nek szerdán. A Magyar Külügyi Intézet szakértője arról is beszélt, hogy az új elnök több párbeszédet ígért Európának, cserébe azonban nagy
2008. november 5. szerda 14:25 - Hírextra
"Egy kicsit minden másként néz ki a Fehér Házból, mint a kampánykörúton" - hangsúlyozta Magyarics Tamás az MTI-nek nyilatkozva.

Barack Obama korábban is nagyszabású gazdasági és társadalmi programokat ígért, például az egészségügyben és az oktatásban. A bevételek és az ehhez szükséges kiadások azonban nem álltak összhangban egymással. Így nagyon nehéz azt hinni, hogy maradéktalanul teljesülnek majd azok a belpolitikai célok, amelyeket Barack Obama a maga számára meghatározott - hangsúlyozta a szakember.

Az elemző szerint a mostani választáson az amerikaiak Barack Obama programjára és a Bush-adminisztráció ellen szavaztak. Mindkét tényező nagy szerepet játszott abban, hogy a demokraták nyerték az elnökválasztást, hiszen egyrészt sok ember tudott azonosulni azzal az "amerikai álommal", amelyet Barack Obama beteljesített, másrészt George Bush a felmérések szerint az Egyesült Államok egyik legnépszerűtlenebb elnöke. Ráadásul a Republikánus Párt is válságba került, egyelőre nem sikerült megfelelő válaszokat adniuk az új kihívásokra, s a fiatalokat és a kisebbségi szavazókat sem tudták mozgósítani a mostani választásokon - tette hozzá.

Több tényező játszott abban szerepet, hogy az amerikaiak többsége egy afroamerikai jelöltet támogatott: egyrészt az idő múlása, másrészt a demográfiai változások, harmadrészt kihalt már az a generáció, amely a szegregáció időszakában nőtt fel - mondta Magyarics Tamás.

Barack Obamának első színes bőrű elnökként óriási a felelőssége: ha kormányzata kudarcot vall, azokat a sztereotípiákat erősítheti, hogy csak egy angolszász protestáns tudja megfelelően vezetni az Egyesült Államokat - mutatott rá az elemző.

Barack Obama megválasztása ugyanakkor jó hír lehet a latino kisebbségnek is, hiszen azt üzenheti, hogy a közeljövőben ők is tudnak majd elnökjelöltet állítani - fűzte hozzá.Az Egyesült Államok külpolitikájában elsősorban stílusbeli változásra lehet számítani. Ugyanakkor nem szabad összekeverni a stílust és a politikát: az amerikai érdekek nem fognak változni az új elnök beiktatása után sem - hangsúlyozta az elemző.

Európának nagyobb megértést és több párbeszédet ígér Barack Obama, de ezzel párhuzamosan többet is vár el az európaiaktól, így például nagyobb szerepvállalást a NATO-ban - emelte ki Magyarics Tamás.

Irakkal és Afganisztánnal összefüggésben azonban új hangsúlyok lehetnek. Ha a helyzet engedi, Irakban valószínűleg csökkentik majd az amerikai katonák számát, ám Afganisztánban ezzel párhuzamosan várhatóan növelik az erőket. A közép-ázsiai országban emellett valószínűleg változik az amerikai stratégia: az iraki modellhez hasonlóan az adminisztráció megpróbál majd megegyezni a helyi hadurakkal. Ezzel kapcsolatban fontos kérdés lesz, hogyan alakul a viszony Pakisztánnal - tette hozzá.

Az amerikai kormánynak a közeljövőben valószínűleg nem sikerül áttörést elérnie a közel-keleti béke megteremtésében, az adminisztráció ugyanis el lesz foglalva a belpolitikai és gazdasági kérdésekkel, valamint Irak és Afganisztán problémájával - mondta Magyarics Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását