2024. április 29. - Péter

Arab first ladyk

Az olajkitermelésből bezúduló milliók nyomán újabb és újabb felhőkarcolók magasodnak az ég felé az Arab(Perzsa)-öböl sejkségeiben. A változást azonban nem csak az épületek jelzik a sivatagi monarchiákban. Az uralkodók családjaiban sem minden olyan már, mi
2008. október 28. kedd 08:31 - Hírextra
A first lady szerepben való megmutatkozás drámai változás egy olyan hagyományok által diktálta világban, ahol nőket alig lehetett látni, s még a nevüket sem lehetett megismerni. Erről beszélt nemrégiben Moszah bint Nasszer al-Misszned, a katari uralkodó felesége egy luxushotel bankett termében, ahol tehetős üzletemberek gyűltek össze, hogy tárgyaljanak egy 100 millió dolláros projektről, amelynek célja a munkanélküliség visszaszorítása.

Bár Moszah tradicionális fekete csadort viselt, fellépése minden volt, csak nem hagyományos. Dubaji "kolleganőjéhez", az oxfordi képzésben részesült Hadzsa hercegnőhöz hasonlóan Moszah is a Nyugaton megszokott first lady szerep követője. Aktivista, bejárja a világot, és fontos közügyeket támogat.

Az Öböl menti államok magas rangú hölgyeinek nyilvános szerepvállalása része azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeknek célja, hogy e gyorsan fejlődő monarchiák "nyugatosabbnak" tűnjenek. És emellett kicsit versenyre kelhetnek az arab világ más híres asszonyaival, például Rania jordán királynéval is.

Az utóbbi években rendkívül dinamikus fejlődés zajlott Katarban, amelyben Moszahnak is fontos szerep jutott. Hamad bin Kalifa asz-Szani egyik felesége (hogy pontosan hány van, az nem ismeretes) az egyedüli, aki közéleti szerepet tölt be. Például ő az elnöke a Katar Alapítványnak. A szervezet komoly kapcsolatokat ápol amerikai egyetemekkel, Moszah rendszeresen tart előadásokat az Egyesült Államokban és Európában. Tevékenységének köszönhetően a csadort ilyenkor nadrágkosztümre cserélő first lady tavaly felkerült a Forbes Magazin a világ 100 legbefolyásosabb nőit tömörítő listájára.

Hasonló utat jár be Dubajban Sejk Mohammed ibn Rasíd al-Maktum felesége, Hadzsa hercegnő, Husszein egykori jordániai uralkodó 34 éves lánya. A hercegnő még Moszahnál is merészebben lépi át a határokat: csak ritkán látni csadorban, lelkes sportoló, még a sydney-i olimpián is részt vett.

Bahreinben és Kuvaitban is egyre nagyobb szerephez jutnak az uralkodófeleségek. A térség több államában már van női miniszter a kormányokban, az Egyesült Arab Emírségekben pedig nemrég kinevezték az első női bírót. Egyre több nő végez felsőfokú tanulmányokat, s jut aktív és passzív választójoghoz.

A változások szele azonban továbbra is elkerüli a konzervativizmus bástyájaként ismert Szaúd-Arábiát. Ott a nők továbbra sem kapnak szavazati jogot, nem vezethetnek autót, s engedély nélkül még utazniuk sem szabad.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását