2024. május 2. - Zsigmond

Bocsánatot kért a múzeumigazgató

Az olaszországi Velence egyik legtekintélyesebb múzeumának igazgatója nyilvánosan bocsánatot kért szerdán egy muzulmán nőtől, akit az intézmény egyik teremőre távozásra szólított fel, mert nem volt hajlandó levenni az arcát leplező fátylát, pontosabban cs
2008. augusztus 27. szerda 18:08 - Hírextra
Az olasz médiában és politikában heves vitát kiváltó incidens a velencei, 18. századi műkincseiről híres Ca Rezzonico múzeumban történt még vasárnap. "Sajnálom azt, ami történt és ha a hölgy bármikor vissza kívánna térni múzeumunkba, szívélyesen fogjuk fogadni" - fogadkozott a Reutersnek nyilatkozva Filippo Pedrocco igazgató.

A látogató férje és gyermekei társaságában kereste fel a múzeumot és a bejáratnál családjának más tagjaival együtt átesett a szokásos biztonsági vizsgálaton. Amikor azonban felért a második emeletre, az ottani őr felszólította, hogy vegye le "nikáb" nevű, csak a szemeknek rést hagyó kámzsáját - vagy el kell hagynia az épületet. Az asszony az utóbbit választotta.

"A teremőr túlbuzgó volt. Nem lett volna szabad így eljárnia, mivel az asszony már keresztülment a biztonsági ellenőrzésen, az őr feladata pedig csak a teremben lévő műtárgyak védelme volt" - mondta Pedrocco. A nőről feltételezik, hogy egy módos szaúdi család tagja.

Az olasz terrorellenes törvények, amelyek a múlt század hetvenes éveinek terrorhulláma idején születtek, tiltják az arc eltakarását, de iszlám fátylak esetében az illetékesek általában eltekintenek alkalmazásától.

Az olasz sajtó megírta, hogy az őr ellen, aki egy külső biztonsági cég részidős alkalmazottja, fegyelmi vizsgálat indult és elbocsáthatják hibájáért. Ugyanakkor sokan hősként üdvözölték a férfit, mivel Veneto tartományban érezhető a feszültség a helybéliek és az új iszlám bevándorlók között
Roberto Castelli szenátor, a bevándorlást ellenző Északi Liga tagja felszólította az igazságügyi minisztert, akadályozza meg, hogy az őrt fegyelmivel sújtsák vagy elbocsássák "csak azért, mert teljesítette a kötelességét és őrködött az előírások betartásán".

A közeli Treviso helyettes polgármestere, Giancarlo Gentilini azt mondta, hogy az őrt nem büntetni kellene, hanem kitüntetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását