2024. április 30. - Katalin, Kitti

Koncertsorozat Händel műveiből

A Hortus Musicus 99 barokk zenekar háromrészes sorozatot indít a Budavári Önkormányzat aulájában vasárnap este: a koncertekkel a 250 éve elhunyt zeneszerzőre, a "svéd Händelnek" is nevezett Johan Helmich Romanra emlékeznek - közölte Balogh Vera, az együtt
2008. október 23. csütörtök 10:46 - Hírextra
A fuvolaművész tájékoztatása szerint az első hangversenyen a Hortus Musicus 99 Johan Helmich Roman három triószonátáját, két csembaló- és egy fuvolaszonátáját mutatja be korhű hangszereken.
A második esten, november 9-én hegedűre írt szólóművek hangzanak el, a november 23-i, harmadik koncerten pedig Károlyi Edit csatlakozik a zenekar tagjaihoz, Balogh Verához, a hegedűn játszó Feltein Attilához, a csellózó Karasszon Déneshez és Oláh Aino csembalóművészhez: a szoprán énekes egy kantátát és zsoltárokat énekel svédül.

Johan Helmich Roman (1694-1758) korának meghatározó jelentőségű zenésze volt. A Ha:ndel-kortárs Pepusch és Geminiani növendékeként szerzett nevet, 27 éves korában tért vissza hazájába, ahol hat évvel később a stockholmi Királyi Opera zenemesterévé nevezték ki.

Megbecsült alkotója volt a drottningholmi királyi ünnepeknek, menyegzőknek. Ezekre kompozíciósorozatokat készített, amelyek nagy sikert arattak például Frigyes Adolf koronaherceg és Ulrika Lujza porosz hercegnő lakodalmán is.

A huszadik században Claude Génetay karmester fedezte föl ismét a svéd zene atyjának tartott zeneszerzőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását