2024. április 20. - Tivadar

A Parno Graszt indiai sikere

A Parno Graszt magyar roma népzenei együttes hatalmas sikerű koncertet adott Újdelhiben, az India International Centre szabadtéri színpadán vasárnap.
2008. október 20. hétfő 17:55 - Hírextra
Az együttes a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ 30. születésnapja alkalmából tartott rendezvénysorozat keretében lépett fel - tájékoztatta az intézet az MTI-t.A koncert után a helyszín átalakult gasztronómiai fesztivállá, gulyáslevest, lecsót, paprikás csirkét és túrógombócot kóstolhatott meg az indiai közönség.

A roma zenészek indiai turnéjukon elmentek Radzsasztánba, ahonnan - a kutatások szerint - a cigányok ősei származnak. Dzsodhpurban és Dzsaipurban adtak koncertet, együtt játszottak az ottani zenészekkel, s találkoztak Indiában élő cigányközösségekkel is.

A turné eseményeit nyomon követi egy magyar filmes stáb, a készülő dokumentumfilmet Silló Sándor rendezi.A Parno Graszt (Fehér Ló) 1987-ben alakult a szabolcsi Paszab községben. Több generációból álló csapat, s nevük az ősi, zabolázatlan szabadság jelképe. Autentikus cigányfolklórból merítik repertoárjukat, s hagyományos hangszerelésben: kannával, kanállal, tamburán, gitáron, nagybőgőn és szájbőgőn adják elő műsorukat.

A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték. Tavaly ünnepelték fönnállásuk 20. évfordulóját, s akkor jelent meg az Ez a világ nekem való című lemezük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását