2024. április 19. - Emma

Az érzéki eksztázis jutalmazása

Az idei irodalmi Nobel-díjat Jean-Marie Gustave Le Clézio francia író kapta. Annak ellenére, hogy idehaza nem tartozik a legismertebb szerzők közé, több irodalmi lap is biztos befutónak tippelte a francia írót. A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint Le
2008. október 11. szombat 17:23 - Ádám Péter
Az előjáték

Az irodalmi Nobel-díj némileg kilóg a többi kategória közül (a békedíjat leszámítva persze), hiszen ezt a díjat tulajdonképpen művészeti tevékenységért adják, míg a többieknek ugye tudományos munkájukért jár az elismerés. Talán éppen ebből a különbségből adódik, hogy már hetekkel az irodalmárok Nobelének bejelentése előtt megkezdődnek a találgatások: ki is lesz az idei befutó. Tudományos körökben viszont nem szokás az esélylatolgatás, nehéz is lenne, hiszen általában évekkel ezelőtti felfedezésekért adnak Nobelt.

Az elmúlt tíz év irodalmi Nobel-díjasai
1998 José Saramago (portugál)
1999 Günter Grass (német)
2000 Kao Hszing-csien (kínai)
2001 Vidiadhar Surajprasad Naipaul (trinidadi)
2002 Kertész Imre (magyar)
2003 John Maxwell Coetzee (dél-afriakai)
2004 Elfriede Jelinek (osztrák)
2005 Harold Pinter (brit)
2006 Orhan Pamuk (török)
2007 Doris Lessing (brit)
Vannak nevek, melyek évről évre felbukkannak az esélylatolgatások során, pl. Philip Roth, Murakami Haruki és Joyce Carol Oates szinte mindig az esélyesek között van az irodalmi folyóiratok listáin. Sőt a különböző fogadóirodáknál még téteket is lehet tenni, hogy melyik író kapja majd a rangos díjat. A Landbrokers fogadóportálon pl. Le Cléziot kettő az egyhez adták, a második helyen Claudio Magrist hozták, érte már öt az egyhez lehetett kapni, Roth és Oates győzelme esetén viszont egész jól fizettek volna, rájuk nyolc az egyhez lehetett fogadni. Egy másik fogadóiroda viszont tizennégy az egyhez adta Le Cléziót, akik ott fogadtak rá jobban jártak.

Hogy ki fogja kapni a díjat, arra valóban csak tippelni lehet. A jelöltek listája ismeretlen, még soha nem szivárgott ki semmilyen információ a svéd akadémia falai közül, sőt még a bejelentés pontos dátumával is nagy előszeretettel titkolózik a 18 akadémiai tag, akik a végső döntést hozzák majd. A díjra jelölni január 18-ig lehet, de bárki nem küldheti el kedvenc írójának a nevét, hogy őt szeretné látni a Nobel-díjasok névsorában. Csak írószövetségek elnökei, egyetemek irodalmi tanszékének vezetői és professzorai, akadémiai tagok és korábbi Nobel-díjasok adhatnak le jelölést.

A győztes nevének kihirdetése néha elhúzódik, mert a döntéshozók egyszerűen nem tudnak megegyezni, tavaly pl. csak egy héttel a többi Nobel-díjas bejelentése után hozták nyilvánosságra, hogy ki kapja az irodalmi Nobelt. Az akadémia tagjai tudnak nagy meglepetéseket is okozni. Ha csak az utóbbi évek díjazottait nézzük, bizony igencsak nagy port kavart, amikor Elfriede Jelinek vagy Harold Pinter kapta a díjat. Egyesek szerint nemcsak az irodalmi teljesítmény játszik szerepet a döntés megszületésében. Az éppen aktuális politikai események befolyásolhatják a díj odaítélését, de állítólag azt is figyelembe veszik, hogy mikor melyik ország, földrész írója kapja a Nobelt, vagy mikor volt női díjazott. Elterjedt az a hír is, miszerint amerikai írók esélytelenné váltak a Nobel-díjra, mivel ők túlságosan is saját országukra koncentrálnak és nem globális az irodalmuk.

És a győztes nem más, mint:

Ez év irodalmi Nobel-díjasa tehát Jean-Marie Gustave Le Clézio lett. A 68 éves francia író kultuszszerzőnek számít hazájában, ahol közel negyven regénye jelent meg. Sőt már a francia érettségiken tételként is szerepel. A Nobel-bizottság hivatalos indoklása szerint Le Clézio „a kitörés, a költői kaland és az érzéki eksztázis írója, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatója”.

Le Clézio magyarul megjelent könyvei
A láz (La Fièvre) – 1965
Terra Amata – 1967
A háború (La Guerre)
Onithsa – 1991
Aranyhalacska (Poisson d'or) – 1997
Körforgás (Révolutions) – 2003
Le Clézio 1940. április 13-án született Nizzában, angol apától és bretoni anyától, akik Mauritius szigetéről származnak. Élt gyerekkorában Nigériában, Nizzában irodalmat tanult az egyetemen, dolgozott londoni és bristoli egyetemeken, jelenleg az amerikai Albuquerquen tanít. De volt katona Thaiföldön és Mexikóban is. Mindezek ellenére otthonának Mauritiust tekinti. Elnevezései között a „nomád író” és a „városi indián” a legnépszerűbbek a kritikusok között. Nagy rajongója az indián kultúráknak, erről a témáról számos műve látott már napvilágot.

A friss Nobel-díjas író korán kezdte pályafutását, már 7-8 éves korától írt meséket, verseket és novellákat. Első regénye 1963-ban jelent meg A jegyzőkönyv címmel, amiért Renaudot-díjat kapott. 1975-ig újító és lázadó írónak számított, olyan témákat boncolgatott, mint az őrület, a boldogság, a nyelv és az írás. A hetvenes évek másodig felétől stílust váltott, letisztultabbá, higgadtabbá váltak írásai. Új témái a gyerekkor, az utazás, a kisebbségek és a környezetvédelem lettek. Előszeretettel ír a különböző civilizációk (pl. európai és afrikai) közötti különbségekről.

1994-ben a Lire irodalmi folyóirat olvasói Le Clézio az egyik legnagyobb francia írónak választották. 1985 óta ő az első francia Nobel-díjas író, akkor Claude Simon kapta a rangos elismerést.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását