2024. április 25. - Márk

Könyv, cd, webcím egyben a magyar helyesírásról

Három az egyben mottóval jelentette meg az Akadémiai Kiadó A magyar helyesírás szabályait, a könyvhöz ugyanis CD, valamint internetes hozzáférés is tartozik.
2008. október 7. kedd 18:38 - Hírextra
Csábi Szilvia, a kiadványért felelős szerkesztőjének tájékoztatása szerint A magyar helyesírási szabályzat 11. kiadásának tizenkettedik, szótári anyagában bővített lenyomatát jelentették meg. "Az 1984-es változat digitalizálására vállalkoztunk" - mondta.

A kötetben egyrészt egy 299 pontból álló szabályzat, valamint az ahhoz szervesen hozzátartozó 15 ezer címszavas szótár tartozik. Utóbbiban hivatkoznak azokra a pontokra, amelyek alapján kell valamit így vagy úgy írni.

Mint a szerkesztő rámutatott, az Akadémiai Kiadó az utóbbi időben minden szótárát CD-melléklettel jelenteti meg. Ilyen volt a tavaly napvilágot látott angol-magyar hangosszótár, amelynek révén a szavak eredeti brit kiejtése is megismerhető, vagy A magyar értelmező szótár, amely 2008-ban látott napvilágot az Akadémiai Kiadó gondozásában.

A magyar helyesírás szabályai című kiadvány CD-je, amely egy átlagos otthoni számítógépre is telepíthető, lehetővé teszi a villámgyors keresést lapozgatás nélkül.

Csábi Szilvia szerint a kiadványt elsősorban diákoknak szánják, akiknek a dolgát az intelligens keresőprogram nagymértékben leegyszerűsíti. Nem fontos tudni, hogy j-vel, vagy ly-nal íródik egy szó: bármely változatot is gépelik be, a program megtalálja a megfelelő szót és lehet, hogy a nebuló végre megtanulja, hogyan is kell helyesen írni ezt, vagy azt a szót.

Ugyanígy jár el a program olyan idegen szavak esetében, amelyekhez a magyar klaviatúrán hiányoznak a speciális betűk. Az intelligens keresőprogramnak "mindegy", hogy kis-, vagy nagybetűvel írja-e le a felhasználó a keresett szót, hosszú, vagy rövid magánhangzókat használ, s a szóközökre sem kell figyelni: a gép megtalálja a helyes változatot. A rendszer egyaránt lehetővé teszi a címszavas és a szöveges keresést, ahogy rá lehet keresni az előző, vagy a következő címszóra is.

A CD telepítésével egy regisztrációs kód birtokába jut a felhasználó, amely révén féléves korlátlan hozzáférést kap a helyesiras.akkrt.hu weboldalhoz. Itt nemcsak azok a szavak találhatók, amelyek a szabályzat szójegyzékében szerepelnek: a honlap segítségével csaknem 200 ezer szó helyesírása ellenőrizhető. "Ez szinte beláthatatlan egy köznapi ember számára. Jókai Mór körülbelül 150 ezer szót használt az írásaiban" - emelte ki Csábi Szilvia. (A félév lejárta után lehetőség lesz a webes hozzáférés meghosszabítására, de ennek módját még nem dolgozták ki.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását