2024. április 23. - Béla

Lator László lett a Rotary-díjas

Az egyetlen lehetőség című, az Európa Kiadónál megjelent verseskötetéért Lator László költő kapta a Rotary Tabán klub első, 3 millió forint értékű irodalmi díját, amelyet csütörtök este adtak át Budapesten, a New York-házban, a Boscolo Hotelben.
2008. október 9. csütörtök 22:25 - Hírextra
Az idén alapított díjra a 2007. július 1. és 2008. június 30. között megjelent, magyar nyelven írott alkotást - regényt, novellát, verseskötetet - lehetett jelölni, mégpedig olyan alkotás, amely magas irodalmi értékén túl leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét - emlékeztetett a kiírásra Lakatos Jenő, a Rotary hálózat magyarországi kormányzója.

A díj odaítéléséről kuratórium döntött, amelynek elnöki teendőit Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke látja el. A kuratórium tagja Gömöri György Londonban élő magyar költő, a Cambridge-i egyetem professzora, valamint Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora.

Értékelésre a kuratórium az irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztőket kért fel, akik névsora titkos - jelentette ki a díjátadón Sumonyi Zoltán. Az értékelők egymásról sem tudtak, hogy semmiféle befolyásra ne legyen alkalom.

Első körben 31 jelölés érkezett, ez szűkült a top 8-ra, majd 3 szerzőt nomináltak: Lator Lászlót, azután a Bolondok tornya című kötetért Schein Gábort és az Idegen testünk című regényért Závada Pált.

A 81 éves Lator László a díjátvételekor felidézte, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a New York-palota negyedik emeletén, ugyanebben a házban munkálkodott az Európa Kiadónál a világirodalom magyarországi megismertetéséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását