2024. április 25. - Márk

Az AIDS és a rák győzött - „Nobel-díjas” vírusok

Tegnapelőtt az orvosi Nobel-díjasok bejelentésével megkezdődött a Nobel-hét, szinte minden napra jut majd egy kategória, amiben kihirdetik a nyertesek nevét. Tegnap fizikai, ma kémiai, azután a kicsit különc irodalmi Nobel díjazottjai kerülnek nyilvánossá
2008. október 8. szerda 10:41 - Ádám Péter
Az idei orvosi Nobel-díj főszereplője két igencsak alattomos vírus volt, a rákkeltő humán papillómavírus (HPV) és az AIDS-et okozó humán immundeficiencia-vírus (HIV). Így vagy úgy, de valószínűleg senki számára nem ismeretlenek ezek a nevek, de nem árt egy kicsit részletesebben utánuk nézni, ha már értük ítélték oda a legrangosabb tudományos díjat. A HIV és a HPV két teljesen eltérő víruscsoportba tartoznak, és teljesen másként rombolják az ember szervezetét. A közös pont a nemi úton terjedés, de miután valaki peches módon megfertőződött valamelyik kórokozóval, a két különböző vírus már teljesen más sejtcsoportot választ magának a rombolásra.

A HPV és a méhnyakrák

HPV-statisztikák
A méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú tumorfajta, amely a nőket támadja meg. A HPV az egész világon kb. 550 ezer méhnyak- és egyéb ráktípusok kialakulásáért felelős. Egyes adatok szerint a HPV okozza a méhnyakrákok és egyéb nemi szervi karcinómák több mint 90 százalékát. Ez a vírus a leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozó. A HPV orális és anális szexuális aktus közben is fertőző, ekkor az ánuszon és a száj nyálkahártyáján okozhat rákos elváltozásokat.
A friss Nobel-díjas Harald zur Hausen professzor arra jött rá még 1976-ban, hogy a méhnyakrákot bizony vírus okozza, már pedig nem más, mint a HPV, illetve annak néhány változata (kb. 130 típust jegyeznek). Hausen nem csak ezt fedezte fel, hanem a vírus egész rákkeltő mechanizmusát feltárta, aminek köszönhetően két évvel ezelőtt megszülethetett a méhnyakrák (illetve a HPV) elleni védőoltás.

A HPV nemcsak a méhnyakrákkeltő hatása miatt okoz komoly gondokat az emberiségnek. A vírus nagyszámú variánsa mindenféle elváltozásokat okoz a bőrön és a nyálkahártyákon, főleg a nemi szerveken, ezen kívül sok más kellemetlen rákféleséget is előidéz a férfi és a női ivarszerveken egyaránt. A szájon valamint az ánuszon kialakuló tumoroknál is találhatóak HPV által gerjesztett változatok.

A humán papillómavírus a DNS-vírustípushoz tartozik, azaz a virion egy DNS-molekulát tartalmaz. Miután sikeresen behatolt a célsejt belsejébe az örökítőanyagot, eddig még nem ismert módon a sejtmagba juttatja, majd szaporodni kezd, sejtenként 20-100 vírust produkálva. Ez persze még nem okozna rákos sejtburjánzást, mindegyik vírus hasonlóképpen sokszorozza magát, viszont a HPV a humán genomba keveredve igen csúnya dolgokat művel.

A vírus genomja két onkogént (rákserkentő gén) tartalmaz, nevezetesen az E6 és E7 elnevezésűeket. Ezeket az onkogéneket persze nem azért hordozza magával a vírus, mert gonosz és direkt rákosítani akarja az embereket, hanem egyszerűen szüksége van rájuk a saját szaporító mechanizmusához. Az E6 és E7 gének által kódolt fehérjék ugyanis blokkolni képesek a sejtciklusban résztvevő egységeket, melyek akkor lépnek működésbe, amikor a sejt DNS-ét valami károsodás éri. A vírus behatolása pedig pont ilyen fajta károsodásnak számít. Ekkor a sejt olyan fehérjéket kódol, melyek beindítják a programozott sejthalál folyamatát, ami persze a vírusnak nem fekszik, hiszen ha a sejt elpusztul, akkor nem tudja legyártani az új vírusokat. A HPV tehát megakadályozza a sejthalált, azért hogy szaporodni tudjon, viszont így a humán sejtek is egyre tovább osztódnak, aminek rákos daganat lesz a vége.

A HIV és az AIDS

AIDS-adatok
Becslések szerint tavaly 33.2 millió ember szenvedett AIDS-ben, ebből 2.1 millió halt meg a betegség következtében (330 ezer gyerek). A fertőzöttek több mint háromnegyede Fekete-Afrikában él. Magyarországon 1508 ember van regisztrálva, mint HIV pozitív, ebből 1142 férfi, 203 nő és 163 anonim. A még szűretlen hordozók miatt, egyes becslések szerint 4-5-szöröse, más források alapján a 10-szerese lehet a fertőzöttek valós száma.
A humán immundeficiencia-vírus az ismerősebb kórokozó a kettő közül. Az idei orvosi Nobel-díj két másik nyertese: Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier, akik a vírust egymástól függetlenül azonosították a ’80-as évek elején. A rejtélyes immunbetegség, amelyet az újonnan felfedezett vírus okoz szinte a semmiből bukkant elő. Az AIDS (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes) néven hírhedté vált kór olyan immunrendszeri hiányosságokat okozott, melyek eddig teljesen ismeretlenek voltak az orvostudomány számára.

A HIV egy ún. retrovírus, ami annyit tesz, hogy a virion egy RNS-molekulát hordoz magával örökítőanyag gyanánt. A célsejtbe történő behatolás után a vírus az RNS-t egy reverz transzkriptáz nevű enzim segítségével DNS-sé alakítja át, amely aztán már „vígan” beépül a humán sejt genomjába. Ezek után már indulhat az új vírusok szaporítása. A HIV által megtámadott sejtek végül elpusztulnak, ellentétben a HPV okozta sejttúltengéssel, itt a sejthiány okozza a betegséget.

A HIV egy fehérvérsejt típust támad meg nagy előszeretettel, méghozzá a CD4+ T-limfocitákat, melyek elengedhetetlenek az immunrendszer normális működéséhez. Mivel a vírus fokozatosan pusztítja ezeket a sejteket, így egy bizonyos sejtmennyiség alatt az immunrendszer szépen felmondja a szolgálatot. Ebben az esetben beszélhetünk AIDS-ről.

Míg a HPV ellen már létezik védőoltás, addig a HIV szabadon garázdálkodhat az emberi szervezetben. A HIV virionjában található enzim, a reverz transzkriptáz ugyanis nagymennyiségű hibát (mutációkat) csinál a DNS létrehozásakor, ezért az új vírusok mindig kisebb eltérésekkel szabadulnak ki a fertőzött sejtekből. Így a még működő immunrendszer nem tudja beazonosítani őket.

Az orvosi Nobel-díj mindenképpen jó kezekbe került. Mindkét vírus azonosítása és működési elvének megértése nagyban hozzájárult milliók életének megmentéséhez. Az AIDS ugyan még nem tartozik a gyógyítható betegségek köze, de a HIV-fertőzés időben történt felfedezése esetén kezelhető az immunrendszer leépülése, azonban a vírussal a fent említett okok miatt még nem tudunk elbánni. Ez már a jövő Nobel-díjasainak feladata lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását