2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Regény a "szerelmes" Hitlerről

Adolf Hitler és fél-unokahúga, Geli Raubal feltételezett szerelmi kapcsolatáról jelentetett meg vakmerő regényt Uwe Bolius osztrák szerző.
2008. október 10. péntek 08:58 - Hírextra
A héten Münchenben bemutatott könyv Hitlert homoszexuálisnak, skizofrénnek és szerelmesnek rajzolja meg, és kiemeli rossz természetét, amelyet eddig nem tárgyaltak így.

A Hitler belülről (Hitler von innen) című könyvet a náci vezér müncheni házában mutatták be, ahol 1931-ben a 23 éves Geli, rejtélyes körülmények között, Hitler pisztolyával a kezében halt meg.

Geli Raubal a náci vezér apjának, Alois Hitlernek egy korábbi házasságból származó lánya volt.
A fiatal lány 17 évesen anyjával, Angela Hitlerrel együtt "Adolf bácsi" házába költözött, és Geli szobája az öngyilkossága után valóságos emlékhellyé vált. Hitler szobrot állíttatott unokahúgának, és a halála évfordulóján, minden évben órákra a szobájába zárkózott.

A házat Hitler magánhasználatra tartotta fenn egészen 1945-ig, amikor Berlinben öngyilkos lett. A modernista stílusú épületben, hogy ne válhassék a neonácik zarándokhelyévé, évek óta rendőrség működik.

Bár ma számítógépek és rendőrségi dolgozószobák foglalják el a házat, ahol Geli végzett magával, a fapadló, a kémény és Hitler könyvespolcai még eredetiek.

Uwe Bolius kétszer járt a kilencszobás, 400 négyzetméteres házban, de látogatása előtt bizonyítania kellett, hogy nem neonáci jellegű művet ír.

A mű feleleveníti a szoros érzelmi viszonyt Hitler és Geli Raubal között, aki a Führer mostohatestvérének nála 20 évvel fiatalabb lánya volt. Néhány történész szerint Geli volt Hitler nagy szerelme, bár ezt csak a hozzá legközelebb állóknak vallotta be.

1931. szeptember 18-án Hitler éppen egy megbeszélésen volt, amikor eljutott hozzá a hír, hogy Geli az ő pisztolyával, az ő házában vetett véget életének.

A szerző védtelennek ábrázolja Hitlert, olyannak, aki érzéseit magába fojtja, és szinte őrültnek, aki a nála jóval fiatalabb nőnek csak a szexuális kegyeit kereste, a nőről pedig máig sem derült ki, vajon szeretője lett-e a vezérnek, vagy nem.

Bolius szerint Hitler kergette öngyilkosságba unokahúgát, mert az útjában állt világpusztító terveinek.

A szerző, mert "nagyon félt" - ahogy elmondta -, a saját véleménye mellett történészek kommentárjaival fűszerezte a regényt, melynek megírása 30 évig tartott.

A 68 éves író meg van győződve arról, hogy az "ő" Hitlere annak ellenére, hogy regényalak, nagyon is hasonlít az eredeti személyhez - mondta el a müncheni könyvbemutatón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását