2024. április 26. - Ervin

A víruskutatás sikere az idei orvosi Nobel-díj

A víruskutatás óriási sikerének nevezte Nagy Károly professzor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója, hogy az idei orvosi Nobel-díjat három virológus kapta.
2008. október 6. hétfő 15:16 - Hírextra
Harald zur Hausen német kutató a méhnyakrákot okozó humán papillómavírus (HPV), a két francia tudós - Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier pedig az AIDS-vírus felfedezéséért kapta idén megosztva a legmagasabb tudományos elismerést.

"Mind a három kutatót személyesen ismerem. Harald Zur Hausent inkább csak konferenciákról, de Francoise Barré-Sinoussival és Luc Montagnier-vel többször is beszéltem, munkájukat figyelemmel kísértem" - mondta Nagy Károly professzor.

Ismertetése szerint Harald zur Hausen volt az egyik olyan zseniális víruskutató, aki már évtizedekkel ezelőtt felvetette, hogy bizonyos esetben a méhnyakrákot vírus okozhatja.
"Ma ez nem hangzik olyan nagy dolognak. Amikor Harald zur Hausen legelőször leírta, ez óriási dolog volt, hogy ezt ki merte mondani" - emelte ki Nagy Károly, hozzátéve, hogy a német kutató egész életét annak szentelte, hogy bebizonyítsa állítását. A méhnyak rosszindulatú daganataiból ki tudta mutatni a HPV-t és azt is ő mondta ki először, hogy ennek több fajtája van. Ezekből csupán néhány fajta, a magas kockázati tényezőjű szerotípus okoz méhnyakrákot.

"Munkássága nagyon komolyan hozzájárult a HPV fertőzésmechanizmusának tisztázásához" - hangsúlyozta a tudós. Mint kifejtette, néhány éve jelent meg a klinikai gyakorlatban a HPV-elleni vakcina, amelynek két változata kapható. Az oltóanyag 96 százalékos védettséget biztosít.

"Létezik egy olyan oltóanyag, amely egy rákvírus ellen hatékony. Magyarországon is kapható és nagyon eredményesen használható. Ez végérvényesen bebizonyította Harald zur Hausen állítását, hogy emberi rákot okozhat egy DNS-tartalmú vírus" - összegezte Nagy Károly.

A professzor kitért arra, hogy a méhnyakrák az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a nők körében. Ám ez Harald zur Hausen munkásságának köszönhetően megelőzhető oltóanyaggal.

Nagy Károly a két francia Nobel-díjas munkásságát ismertetve, elmondta, hogy Francoise Barré-Sinoussi a párizsi Pasteur Intézet munkatársa volt, aki Luc Montagnier kutatócsoportjában dolgozott. Az első HIV-vírust homoszexuális férfiak nyirokcsomóiból izolálták, s a felfedezést az egyik legtekintélyesebb szakmai lapban, a Science-ben közölték.

"Amikor ezeket a felfedezéseket az 1980-as évek legelején publikálták, a +szomszédban+, Londonban dolgoztam egy víruskutató intézetben. Azonnal kaptunk mintákat az általuk izolált mintákból és ott, Angliában. is folytattunk kísérleteket" - emlékezett vissza professzor.

Hozzáfűzte: A franciák azonban akkor még nem tudták tenyészteni a vírust, olyan mennyiségben előállítani, amely a későbbi diagnosztikai eszköz kifejlesztéséhez kellett. Ezt az amerikaiak oldották meg.

Mint rámutatott, a Nobel-díj óriási dolog, mert több mint két évtizeddel a kórokozó felfedezése után az AIDS milliókat fertőz meg. A probléma az egész világot érinti, nem tiszteli a politikai határokat, s egyaránt terjed különböző emberi rasszokban.

"Ami a legszomorúbb, mindmáig nem sikerült igazán hatékony ellenszert feltalálni - sem gyógyszereket, sem vakcinát. Ugyan rengeteg olyan készítmény van, amely hatékonyan csökkenti a vírusszámot a páciensekben, ám pillanatnyilag ez a betegség nem gyógyítható" - magyarázta Nagy Károly. A dolognak az a pikantériája, hogy Robert Gallo amerikai kutató, aki a későbbiekben a vírus tulajdonságait finomította, nincs a díjazottak között.

"Ezzel a díjjal teljes mértékig elismerték a franciák elsőbbségét, pedig annak idején a francia és amerikai elnöknek kellett összeülnie és megegyeznie, hogy a vírusfertőzés kimutatására szolgáló diagnosztikai módszerből származó bevételek egyformán illessék a két országot. Magát a tömegszűrésre alkalmas diagnosztikai módszert amerikaiak fedezték fel, állították be és amerikai cégek kezdték el gyártani. A Nobel Bizottság bölcsességét jelzi annak elismerése, hogy az elsőbbség minden kétséget kizáróan a franciáké.

Nagy Károly ismertetése szerint Luc Montagnier a későbbiekben az Egyesült Államokban kutatóintézetet alapított, jelenleg a párizsi székhelyű Nemzetközi AIDS-kutató és Megelőző Alapítvány (World Foundation for AIDS Research and Prevention) igazgatója.

"Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier továbbra is az AIDS-vírus okozta fertőzés mechanizmusán. Mindketten komoly eredményeket értek el a vírus patogenitásának és szaporodásának tisztázásában is. Ezek hozzájárultak a jelenleg alkalmazott gyógyszerek kifejlesztéséhez, amellyel ma a HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket kezelik. Azt kell mondani, hogy a Nobel Bizottság jó döntést hozott ebben az évben" - hangsúlyozta Nagy Károly professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását