2024. április 26. - Ervin

Nobel öröm Japánban

Egyöntetű lelkesedéssel fogadta a tokiói sajtó a fizikai Nobel-díjról szóló döntést, amely három "japánt" jutalmazott - ugyanis a szigetországban a most 87 éves Yoichiro Nambut is japánnak tekintik annak ellenére, hogy 1970 óta amerikai állampolgár. Az As
2008. október 8. szerda 15:34 - Hírextra
Ez az első alkalom, hogy japán kutatók közösen kaptak Nobel-díjat. A Nihon Keizai Simbun szerint a díj jelzi, hogy Japán vezető szerepet játszik a szubatomi fizikában. A korábbi négy fizikai Nobel-díjas japán kutató közül hárman szubatomi fizikai kutatásokért kapták az elismerést.

Jól jön a díj Aszo Taro miniszterelnöknek is, aki telefonon köszöntötte a díjazottakat. A Nikkan Kógjó Simbun idézte Noda Szeikót, a tudomány- és technológiapolitikáért felelős minisztert, aki szerint a díj kiindulópont lehet a japán kormány elképzeléseinek megvalósításához. A „Tudományos és Technológiai Alapterv” szerint a messze tekintő Japán 50 év alatt 30 Nobel-díjassal szeretne büszkélkedni.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a gazdasági és megtérülési szempontokat szem előtt tartó szigetországban az alapkutatások még mindig nem elég népszerűek, és e kutatások finanszírozása terén is sok probléma van még. A díjak éppen ezért remélhetőleg nemcsak az anyagi problémák megoldását ösztönözhetik, de a fiatal kutatókra is bátorítólag hatnak majd.
A díjat mindhármójuk esetében egyesek kicsit megkésettnek tekintik. A jelenleg Chicagóban élő Nambu, aki a spontán szimmetriasértés mechanizmusának hatvanas évekbeli felfedezéséért kapott Nobel-díjat, 1921-ben született Tokióban és a Tokiói Császári Egyetemen végzett 1942-ben. Oszakában egyetemi tanár lett, majd 1952-ben áttelepült az USA-ba, hogy tudományos pályafutását ott folytassa.

Kobajasi és Maszukava nagojai származásúak, az ottani egyetemen doktoráltak, később a Kiotó Egyetemen kezdtek el újra együtt dolgozni a szimmetriasértés magyarázatán.

A most 68 éves Maszukava elmondta: az úgynevezett a hatkvarkos modell akkor jutott eszébe, amikor egyik nap otthon beleült a forróvizes fürdőkádba. Mire kiszállt a kádból, megvolt a modell alapja. Az elmélet angol publikációját a most 64 éves Kobajasi készítette elő, ugyanis Maszukavának nem erőssége az angol nyelv, mi több, még külföldön sem járt és útlevele sincs. Stockholmi útja lesz az első külföldi utazása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását