2024. május 6. - Ivett, Frida

Pálinkás József a tudományról és közoktatásról

A fiatalokat meg kell tanítani eligazodni az őket körülvevő világban, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a természettudományos ismeretek - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTI-nek annak kapcsán, hogy A közoktatás és a tudom
2008. október 7. kedd 14:50 - Hírextra
Az MTA elnöke kifejtette, előadásában azokat a lépéseket szándékozik felvázolni, amelyeket a legsürgősebbnek tart a közoktatásban ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a természetismeret tanítása.

"A tantárgyak közötti kapcsolat erőteljesebb bemutatása a cél, valamint e diszciplínák keretében a gyakorlat-közeliség. E tárgyakat úgy kell tanítani, hogy azok az adott korosztály számára felfoghatók legyenek. Semmi értelme az olyan elméletieskedő oktatásnak, ahol a tanulók az alapokat is alig képesek felfogni" - hangoztatta Pálinkás József, hozzátéve, hogy mindenekelőtt a fogalmak pontos megismertetésére van szükség.

"Szabatos gondolkodás úgy alakítható ki, ha tisztázzák az alapfogalmakat és a diákok megértik, hogy miért van erre szükség. Ahogy egy nyelvet nem lehet elsajátítani anélkül, hogy megtanulnánk a szavakat, a természettudományos ismeretek oktatása sem megy bizonyos fogalmak megértése nélkül. Ha fel akarjuk kelteni a tanulók érdekelődését, fontos megvilágítani, hogy az alapjelenség hogyan függ össze a például a számítógéppel, a mobiltelefonnal, a számítógéppel, vagy az erőművek által kibocsátott szennyezőanyagok csökkentésével - magyarázta.

Hozzáfűzte: a természettudományos tárgyak oktatásánál célszerű lenne megvilágítani a köztük lévő összefüggéseket. Meg kell mutatni: a kémia éppúgy a minket körülvevő természetről szól, mint a fizika, a biológia, vagy földrajz. Ezek segítségével alakítható ki világos, logikus kép a világról.

"A jelenlegi körülmények között abban látom a magyar természettudományos oktatás megújításának egyik, ha nem az egyetlen lehetőségét, ha kötelezővé válna az érettségin egy természettudományos tárgy. Ezt látom megoldásnak arra, hogy a diákok érezzék: ahhoz, hogy valamely felsőoktatási intézményben folytassák a tanulmányaikat, a természettudományokból is meg kell szerezniük az alapismereteket" - összegezte Pálinkás József.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását