2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Törvénymódosítás a közalkalmazottak jogállásáról

A 13. havi illetményről vitáztak a képviselők hétfőn a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénymódosítás részletes vitájában az Országgyűlésben.
2008. szeptember 23. kedd 06:25 - Hírextra
Pósán László (Fidesz) elmondta: a 13. havi illetmény kifizetésének módosításával kapcsolatban a minisztériumtól azt a tájékoztatást kapták, hogy a korábbi időszakban bekövetkezett reálkereset-romlást kívánták ellensúlyozni azzal, hogy 12 hónapra szétosztják a 13. havi illetményt, most pedig ennek visszamódosítása következik be.

Hozzátette: arra, hogy milyen bérváltozásokat prognosztizál a tárca, nem kaptak választ.
Ha korábban a reálbércsökkenést kellett ily módon kompenzálni, akkor most a reálbérváltozásról lehet majd szó - vélekedett.

A szocialista Rózsa Endre elmondta: a közalkalmazottak több alkalommal felvetették, hogy az 1992-től meglévő 13. havi juttatáshoz nem tudnak hozzájutni karácsony előtt. Most tette lehetővé a jogalkotás, hogy 2009. december 20-a előtt történjenek meg ezek a kifizetések.

Természetesen lesznek olyanok, akik az eddigi havi kifizetésből adódóan csökkenést fognak érzékelni - jegyezte meg.Pósán László szerint, ha a 13. havi bér kérdése szimplán rendbetételt jelentene, akkor ezt a kormány már jóval hamarabb megtehette volna. Mint mondta, nem érti, miért kellett korábban béremelésnek álcázni, hogy a 13. havi kifizetést széthúzzák 12 hónapra.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára zárszavában ismertette azokat a változásokat, amelyeket a törvénymódosítás eredményez, például a vezetői kárfelelősség egyértelműbbé tételét.Az ülést vezető elnök a részletes vitát lezárta, a módosító javaslatokról várhatóan a jövő heti ülésén határoz az Országgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását