2024. május 10. - Ármin, Pálma

Felavatták Bessenyei Ferenc szobrát

Felavatták Bessenyei Ferenc színművész szobrát vasárnap, a Magyar Dráma Napján Budapesten, a Nemzeti Színház főbejárata előtti szoborparkban. A 2004-ben, 85 éves korában elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas színművész életnagyságú bronzszobrát Jordán Tamás, a
2008. szeptember 22. hétfő 07:26 - Hírextra
Párkányi Raab Péter szobrászművész műve felejthetetlen alkotásai egyikében arcán kérlelhetetlen szigorral Bánk bánként ábrázolja a színészlegendát.

A parkban tartott ünnepségen rokonok, barátok és pályatársak, köztük Garas Dezső, Kállai Ferenc, Pásztor Erzsi és a Nemzeti Színház nyáron kinevezett igazgatója, Alföldi Róbert emlékeztek a színészre. Jordán Tamás felidézte, hogy Bessenyei Ferenc az Új Nemzeti Színház működését az első perctől kezdve kitüntetett figyelemmel kísérte: "harsány lelkesedésére vagy ugyancsak mennydörgésszerű szeretetteljes korholására mindig számíthattunk". A színészóriást, akinek az őt megillető helyen, egykori barátai és játszótársai között állítottak emléket, "nagyon lehetett szeretni" - tette hozzá a színházigazgató.

A Bessenyei Ferencet ábrázoló alkotás olyan színészlegendák egészalakos szobrai közé került, mint Tolnay Klári, Latinovits Zoltán, Timár József, Latabár Kálmán, Soós Imre, Ruttkai Éva, Gobbi Hilda, Major Tamás, Sinkovits Imre, Kiss Manyi, Básti Lajos és Lukács Margit. A magyar színházművészet halhatatlan színészeit emlékezetes - egyéniségükkel összhangban álló - szerepeikben örökítették meg Melocco Miklós, Párkányi Raab Péter, Bencsik István, Marton László és Kligl Sándor szobrászművészek.

A már életében legendává vált Bessenyei Ferenc közel száz filmben és tévéjátékban, valamint megszámolhatatlan színdarabban játszott főszerepet. A szuggesztív játékáról, erőteljes orgánumáról, lefegyverző humoráról ismert művész, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja a közönség múlhatatlan rajongása mellett megannyi díjat, köztük a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is magáénak tudhatta.

A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című színművének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását