2024. május 2. - Zsigmond

Alföldi: sokfélét mutassunk a közönségnek

Új műfajok és új magyar darabok, nemzetközi színházi fesztivál és együttműködés más kulturális intézményekkel - ezek is szerepelnek a Nemzeti Színház kedden kinevezett új főigazgatójának tervei között.
2008. július 2. szerda 07:12 - Hírextra
A Nemzeti Színház új vezetője fél évig elődjével, Jordán Tamással közösen vezette a Duna-parti teátrumot. "Mikor idejöttem, úgy éreztem, milyen nagy ember vagyok, aztán a Tamás nagyon okosan, apaian és szeretettel lehiggasztott. Nagyon fontos beszélgetés volt ez számomra, mert kiment belőlem minden feszültség és görcs. Ezer apró, konkrét dolgot tudnék mondani, amire a fél év alatt felhívta a figyelmemet" - tekintett vissza a Jordán Tamással való közös munkára Alföldi Róbert.

Mint az új főigazgató elmondta, pályázatának győzelme után csak apróbb elemekben változtatott elképzelésein. "Az ősszel benyújtott főigazgatói pályázat nagyon jó sorvezető lesz. Ez egy nagyon alaposan átgondolt és összerakott, öt évre szóló program. Mikor az ember konkrétumokhoz ér, vannak erre-arra dőlések, de a fő csapásirány nem változott, a hangsúlyok megmaradtak" - fogalmazott.

Alföldi Róbert szerint hosszú távú munkát igényel, hogy az általa tervezett, a hazai színházi életből máig hiányzó nemzetközi színházi fesztivál létrejöhessen. "Mivel amúgy sem nyári időpontban gondolkodunk, lehet, hogy 2009 telén meg tudunk tartani egy kisebb színházi találkozót. De már a 2008/2009-es évadban a Nemzetibe hozzuk Andrei Serban kolozsvári Ványa bácsi-rendezését, ellátogat hozzánk a francia nemzeti színházként számon tartott Comédie Francaise, és a Budapesti Tavaszi Fesztivál prózai előadásainak is mi adunk otthont. Ezek a fesztivál létrehozásához vezető első lépéseknek is tekinthetők" - mutatott rá.

A teátrum új főigazgatója azonban hangsúlyozta: "készen van az évad, és ugyanannyit vagy talán még többet is fogunk játszani, mint eddig. Az új projektekben benne van a társulat is, ezek mind közös munkák. Nem kell tehát attól félni, hogy befogadó színházzá válik a Nemzeti".

A Művészetek Palotájával (Müpa), a Ludwig Múzeummal vagy a Szépművészeti Múzeummal már a következő évadban indul az együttműködés - árulta el a Nemzeti Színház új vezetője. A Müpával például együtt működtetik a teátrum Andrássy úti jegyirodáját, de közös bérleteket is kiadnak majd. A két intézmény együtt fogja befogadni a Bakáts téri mélygarázs-építés miatt ideiglenesen költözni kényszerülő Ferencvárosi Fesztivált is a következő egy-két évben.

Alföldi Róbert a pályázatában ígért új magyar darabokról szólva elmondta, mivel 2008 a Biblia éve, 10 kortárs drámaírót kért fel - köztük Rakovszky Zsuzsát, Esterházy Pétert vagy Spiró Györgyöt -, hogy az esztendő végéig egy-egy parancsolatról írjanak színdarabot, melyek közül a legjobbakat jövőre be is mutatja a Nemzeti Színház társulata.

"Kortárs dráma a Botho Strauss-darab is, vagy nevezhetjük annak Remenyik Pokoli disznótorát, amit nagyon ritkán állítanak színpadra. Összességében elmondható, hogy nem agyonjátszott színdarabokat lehet majd nálunk látni. Remélem, kortárs előadásokkal tudjuk megmutatni azt is, az Oresztész mennyire modern dráma" - említett bemutatókat a 2008/2009-es évadból.

Mint Alföldi Róbert hangsúlyozta, a fiatalokra kiemelt figyelmet fordít: "mindenféle egyetemeken, oktatási intézményekben voltunk, hogy megszólítsuk őket. Nagyon remélem, hogy a Comédie Francaise egyik előadását ajándékba tudjuk adni a pedagógusoknak decemberben" - árulta el, majd közölte: "már szeptemberben indul fiatalos és nagyon mai imázs kampányunk, és megváltozik a színház weboldala is".

"Nagyon nagy arányú érdeklődést érzek; akár pro, akár kontra különös figyelem irányul rám, és azt hiszem, ez egy jó pillanat, amit ki lehetne használni" - vélte a teátrum új vezetője. Saját szerepéről szólva elmondta: nem zárja ki, hogy színészként is fellépjen a Nemzeti Színházban: "amint jön egy rendező, aki azt gondolja, hogy nekem kell játszanom a darabjában, akkor játszani fogok.

Hatalmi szóval biztosan nem fogok szerepelni egy előadásban sem, de az itt dolgozó rendezők egyébként is arról ismertek, hogy nem lehetne őket így befolyásolni. A más színházakban játszott szerepeimet természetesen továbbviszem, de újakat már nem fogok vállalni máshol".

Alföldi Róbert szélesíteni kívánja a műfaji határokat: csatlakozott a társulathoz Gergye Krisztián táncművész, bemutatják Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát, valamint - Magyarországon először - Tom Waits Black Rider című musicaljét is. "Bízom benne, hogy rövid időn belül a kortárs opera is be tud kerülni a színházba. Eötvös Péter az egyik leghíresebb és legtöbbet dolgozó kortárs zeneszerző, nagyon remélem, hogy fogunk tudni együtt dolgozni, ehhez azonban két-három év előre gondolkodás kell" - tette hozzá.

"Ha szükséges néhány átalakítás az akusztika javítása érdekében, azt el fogjuk végezni, de nem óhajtom szétverni az épületet" - vette elejét a találgatásoknak az új főigazgató. Hozzátette, a színház előcsarnokában öt neves képzőművész installációi kapnak majd helyet három-három hónapra. "Azt szeretném, ha valaki belép ebbe az épületbe, lásson egy másik alternatívát is az esztétikumra vagy a művészetre. Ez semmiféleképpen nem vélemény, ez ugyanaz az alapgondolat: sokfélét mutassunk a közönségnek".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását