2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szobrot avattak

Felavatták Feketeházy János hídépítő mérnök szobrát, Szemerey-Kiss Balázs alkotását a szegedi Szent István tér mérnök panteonjában csütörtökön.
2008. szeptember 18. csütörtök 19:27 - Hírextra
Feketeházy János 1842-ben született Vágsellyén és ugyanitt hunyt el 1927-ben. A bécsi, majd a zürichi műegyetemen tanult. 1866-ban gyakornokként részt vett a wien-stadlaui Duna-híd tervezésében. A kiegyezés után hazatért, 1873-tól 1892-ben főmérnöki beosztásban történt nyugdíjba vonulásáig a MÁV-nál dolgozott. Különösen a vasszerkezetek tervezése terén végzett nemzetközi viszonylatban is számottevő munkát. Külföldön is elterjedtek vasúti mozdonyfordító korongjai és hadászati hídszerkezetei.

Feketeházy János tervezte az 1912 előtt épült összes MÁV-hídat, Szeged pontosan 125 esztendeje elkészült első közúti hídját, a mai Belvárosi hidat, a fővárosi Szabadság és az Esztergom és Párkány közötti Mária Valéria hidat, valamint a Keleti pályaudvar és a budapesti operaház tetőszerkezetét - idézte föl a mérnök életútját avatóbeszédében Tóth Ernő nyugalmazott hídosztályvezető.

A százkét éves Szent István téri víztorony hazánk első, még ma is működő ilyen jellegű vasbeton építménye. A torony körül kialakított mérnök panteonban jelenleg Magyar Ede városi építészmérnök, Pálfy Budinszky Endre és Tóth Mihály városi főmérnök, Korb Flóris építészmérnök, és Zielinski Szilárd mérnök, a víztorony tervezőjének szobra látható. A tervek szerint jövőre Zsigmondy Béla vízépítő mérnök portréját helyezik el a két esztendeje uniós támogatással felújított téren.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását