2024. április 26. - Ervin

Álmos és Árpád Móra Ferencnél

Álmos és Árpád vezér szobrát, Józsa Judit szobrászművész alkotását ajándékozta a szegedi Móra Ferenc Múzeumnak Világos István melbourne-i magyar tiszteletbeli konzul pénteken.
2008. szeptember 19. péntek 16:28 - Hírextra
A délvidéki származású, több mint négy évtizede Ausztráliában élő gyűjtő az MTI-nek elmondta, úgy érezte, a szobor Ópusztaszer közelében van a legjobb helyen. A végleges döntés akkor született meg benne az ajándékozásról, amikor tavaly a múzeum történeti kiállítóhelye, a Fekete Ház közelében, az Árpád téren felavatták a honfoglaló vezér domborművét.

Az égetett agyagból készült alkotás része Józsa Judit honfoglaló vezéreket ábrázoló sorozatának, amelyet Világos István azt követően vásárolt meg, hogy az alkotásokat a világ számos pontján - így legutóbb 2006-ban Melbourne-ben - kiállították.

Világos István közölte, amennyiben valóra válik az Árpád-domborművet állító civil szervezet terve, mely szerint valamennyi honfoglaló vezér emlékét megörökítik a téren, az őket ábrázoló szobrok is Szegedre kerülhetnek.

A korondi keramikuscsaládból származó Józsa Judit elmondta, a vezéreket ábrázoló szobrokat a millecentenáriumra készítette. A Honfoglaló magyarok címet viselő sorozatában azonban nemcsak a vezéreket mintázta meg, hanem megpróbálta megjeleníteni a korabeli mesterségeket és viseleteket is.

Az alkotásokat egy esztendeig Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban láthatta a közönség 1996-ban, ez volt a művész első nagyobb kiállítása Magyarországon.

A szavai szerint Erdélyben és Budapesten "kétlaki életet élő" alkotó az elmúlt években elkészítette a Magyar Nagyasszonyok sorozatot, a csaknem félszáz szoborból álló munka az ismert történelmi személyek mellett emléket állít az első magyar óvónőnek, balerinának és az első világbajnok korcsolyázónőnek is. Jelenleg a magyar mesevilág alakjait ábrázoló munkáiból látható kiállítás a fővárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását