2024. április 28. - Valéria

A vendéglátás atyja

Százhuszonöt éve, 1883. szeptember 23-án született Budapesten Gundel Károly a magyar vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű képviselője. Édesapja szállodájában, az István Főherczegben töltötte "inaséveit", pikolóként, majd kenyeresfiúként.
2008. szeptember 21. vasárnap 16:44 - Hírextra
1906-ban a Nemzetközi Hálókocsi Társaság csorba-tavi és tátralomnici telepének szállodai titkára, majd igazgatója lett.

1910-ben családjával együtt Budapestre költözött, s átvette az Állatkert tőszomszédságában lévő, kerthelyiséggel is rendelkező Wampetics vendéglőt, amelynek nevét hamarosan Gundelra változtatta. A Gundel az okos és jól átgondolt üzletpolitikának, a kiváló konyhának, a magas színvonalú szolgáltatásoknak köszönhetően igen hamar fogalommá vált az odalátogatók körében. A konyhában 13 szakács készítette az ízletes ételeket, 52 pincér hordta őket a vendégek elé, s 40 más alkalmazott is dolgozott a vendégek kényelméért. A családi hagyomány folytatásaként a tulajdonos 13 gyermeke közül többen is részt vettek az étterem működtetésében.

1937-ben Viktor Emmanuel olasz király látogatásakor a székesfehérvári bankett megrendezésével Gundel Károlyt bízta meg a kormány, majd két évvel később a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme is a Gundel volt. A II. világháború viharát a vendéglő is megsínylette, hosszabb zárva tartás után 1945 áprilisában nyitotta meg újra kapuit. Régi fényében azonban nem sokáig tündökölhetett, 1949-ben a Gundel-család tulajdonából az állam tulajdonába került. A világhírű vendéglős 1956. november 28-án hunyt el Budapesten.

A városligeti vendéglőn kívül Gundel Károly 1920 és 1926 között a Royal Szálló, majd 1927-től 1948-ig a Gellért Szálló éttermeit is bérelte. Aktív közéleti tevékenységet is folytatott, tiszteletbeli elnöke és örökös tagja volt a Szállodások és Vendéglősök Ipartestületének. 1928-ban tevékenységéért az Országos Iparegyesület aranyérmével tüntették ki. A magyar vendéglátást gasztronómiai tárgyú könyveivel is népszerűsítette, Kis magyar szakácskönyvét több nyelvre is lefordították. Tanácsaival segítette Karinthy Frigyes Vendéget látni, vendégnek lenni című könyvét is.

Vendéglője étlapján a hagyományos magyar és a francia ételek mellett szerepeltek saját kreációi is (Fogas Gundel módra, a Gundel tokány, a Borjúborda Gundel módra, a Gellért, a Liget vagy éppen a Gundel nevet viselő saláta). Egyéni receptjeinek csúcsa a "palacsinták királyának" is nevezett ételkölteménye, a Gundel palacsinta. A cukrozott narancshéjjal, mazsolával és tejszínnel dúsított diótölteléket magában foglaló és tejszínes csokoládéöntettel tálalt finom desszert elfogyasztása igazi kulináris élvezetet nyújt a vendégek számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását