2024. április 27. - Zita

Öt éves a CineFest

Ötödik születésnapját ünnepli a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja (CineFest), a rendezvénysorozat vasárnap kora este kezdődik a miskolci Művészetek Házában.
2008. szeptember 14. vasárnap 15:32 - Hírextra
Bíró Tibor fesztiváligazgató az MTI-nek azt mondta: az ötödik, azaz a jubileumi fesztiválon a hagyományosan kitűnő versenyfilmek mellett különösen sokféle programmal, igazi pezsgő fesztiválhangulattal, bulikkal és koncertekkel várják az érdeklődőket.

Szinte minden napra jut valami: hétfőn, szeptember 15-én fiatal filmes fórummal kezdődnek a szakmai programok, ahol a versenyfilmek alkotói és producerei filmvásárlókkal és filmforgalmazókkal találkozhatnak. A szervezők célja, hogy minél több fesztiválfilm jusson el a mozikba és a televíziók képernyőjére - részletezte.

Hozzátette: a Művészetek Házában szeptember 17-én, szerdán a 14 órakor kezdődő nyilvános workshop tárgya Közép-Európa és Hollywood kapcsolata: a résztvevők - neves kritikusok, filmtörténészek - arra keresik a választ, mi a titka az Amerikába vándorolt európai származású alkotóknak.
A programok kapcsán arról is beszámolt, hogy csütörtökön a Művészetek Házában a dokumentumfilmeseké a főszerep. Szalay Péter rendező vezetésével 15 órától a rendszerváltás dokumentumfilmjeiből kaphatnak rövid, érdekes és szubjektív ízelítőt az érdeklődők, a vetítéseket Almási Tamás, Papp Gábor Zsigmond és Sós Ágnes rendezők részvételével viták is kísérik.
Az idei "Nők a képben" tematikus programhoz több beszélgetés kapcsolódik, amelyeket pénteken tartanak szintén a Művészetek Házában.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a CineFest idén először életműdíjat ad ki. A kitüntetett Gyarmathy Lívia, a Magyar Mozgókép Mestere, akivel Stőhr Lóránt kritikus beszélget majd. Filmjeiből retrospektív sorozatot válogattak a szervezők.
Arról is beszámolt, hogy idén 280 nevezés érkezett a versenyre. A Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára 48 országból öt kategóriában - nagyjátékfilm, kisjáték- és kísérleti film, dokumentumfilm, animációs film és speciális kategória - érkeztek alkotások. Az előzsűri döntése értelmében a legjobb 67 film versenyezhet a díjakért, amelyek 24 országot képviselnek. Egyebek mellett 7 lengyel, 7 német, 4 észt, 2 angol, 4 izraeli, 15 magyar és 6 spanyol film került a versenyprogramba, köztük 10 nagyjátékfilm, 25 kisjátékfilm, 12 animációs film és 13 dokumentumfilm.
A szervezők koncertekkel is várják a miskolciakat és a városba látogatókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását