2024. május 3. - Tímea, Irma

Arab sejkek rohamoznak a Premier League-ben

A Manchester City felvásárlásával új szakasz kezdődött az angol labdarúgásban: a pénzben eddig sem szűkölködő Premier League egyik patinás klubja első ízben került egy arab sejk tulajdonába, aki a játékospiacon még Roman Abramovics orosz milliárdosnál is
2008. szeptember 20. szombat 09:48 - Hírextra
A Cityt - a Manchester United helyi riválisát - alig egy éve vette meg Thakszin Sinavatra egykori thaiföldi kormányfő. Ő elsősorban befektetésnek, amolyan aranytojást tojó tyúknak szánta a klubot, ám idén nyáron heveny pénzszűkébe került. Az őt megbuktató politikai ellenfelei ugyanis korrupciós pert akasztottak a nyakába, és zároltatták thaiföldi és svájci bankokban lévő vagyonát. Emiatt kénytelen volt pénzzé tenni az angol futballklubot.

Nem sokáig kellett vevőt keresnie: hamarosan jelentkezett az Abu Dhabi United Group (ADUG), és pillanatok alatt leperkált 250 millió eurót (60 milliárd forint) az egyesületért. Az arab befektetői csoport élén Manszúr Bin Szadzsid al-Nahadzsan sejk áll, Abu Dzabi uralkodócsaládjának futballbolond hercege. A család vagyonkezelő alapja 900 milliárd (!) dollár felett diszponál.

A herceg magabiztosan nyilatkozott becsvágyó terveiről, amelyekkel az európai élvonalba akarja emelni az eddig Angliában is jobbára csak harmadhegedűs csapatot (a City utoljára 1976-ban nyert bajnokságot, s azóta több éven át hervadozott a másodosztályban). Manszúr nem kevesebb, mint 18 új játékos vásárlását helyezte kilátásba, leszögezve: a pénz nem számít…

Szemet vetett - többek között - Rooneyra, Berbatovra, Cristiano Ronaldóra, ám ők (illetve klubjaik) egyelőre nem álltak kötélnek. Belecsapott viszont a herceg markába a brazil Robinho, aki 40 millió euró lelépési díj fejében hagyta ott a Real Madridot a Premier League kedvéért, ahol közismerten bővebben csordogál a pénz, mint az Ibériai-félszigeten. A brazil csatárért vívott "árháborúban" Manszúr sikerrel licitálta felül a Robinhót szintén megkaparintani akaró Abramovicsot, a londoni Chelsea orosz tulajdonosát.

Az angol első osztályú bajnokságban egyre több klub van külföldi befektetők kezében - mutatott rá a Der Spiegel című német hetilap. Egyetlen más labdarúgóligában sem ilyen magasak a klubok bevételei, sehol másutt nem adnak ki ennyi pénzt játékosokért. Az idei évad kezdete előtt az angol klubok 617 millió eurót (151 milliárd forint) fordítottak játékosvásárlásra, háromszor annyit, mint a német Bundesliga 18 klubja. A tavalyi évadban a Premier League üzleti forgalma 2,3 milliárd euró volt; egyedül a tv-közvetítésekért 1,3 milliárd euró bevételhez jut a 20 élvonalbeli angol egyesület évente.

A tulajdonosokat pontosan ez vonzza: a bajnokság reklámértéke. A meccseket hétről-hétre a világ több mint 200 országában közvetítik. A liga minden egyes csapata maga is márka: aki a cégét vagy annak termékét ismertté akarja tenni, az keresve sem találhat jobb reklámhordozót egy első osztályú angol klubnál. Várható tehát, hogy Manszúr példáját további (tőkeerős) arab befektetők fogják követni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását