2024. április 29. - Péter

Személyi nyomkövető eszközök alkalmazása

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban két hónapja vizsgálják a szakértők, milyen nemzetközi tapasztalatok vannak a személyi nyomkövető eszközök alkalmazására, milyen megoldások "érhetők el" és milyen jogi biztosítékokat kellene mellé társítani - mo
2008. szeptember 19. péntek 15:35 - Hírextra
A minisztert annak kapcsán kérdezték újságírók, hogy csütörtökön a Fővárosi Bíróság úgy döntött, házi őrizetbe helyezi az alvilágban "fekete seregként" számon tartott bűnözői csoport feltételezett vezetőjét, mert lejárt az előzetes letartóztatásban tölthető három éve. A bíróság a büntetőeljárásról szóló törvényben meghatározott személyi nyomkövető eszköz viselését rendelte volna el a férfi számára, de a rendőrség azt közölte a bírósággal, hogy erre nincs lehetőség.

"Ma ez nincs, én szeretném, hogy legyen" - mondta a miniszter, hozzátéve: az eszközt hatékonyan lehetne alkalmazni a büntetőeljárás alatt, illetve a szabadságvesztés büntetés kiváltására.
Megjegyezte: az eszköz egyrészt úgy korlátozza a terheltek szabadságát, hogy kevesebb hátránnyal jár, mint a szabadságvesztés, hiszen nem szakadnak meg a családi kapcsolatok, "adott esetben még dolgozhat is az elkövető, pénzt tud keresni, gondoskodni tud a családjáról".

Mint mondta, másrészt az eszköz alkalmazása olcsóbb lenne az adófizetőknek. Hozzátette: az adófizetőknek ma körülbelül 8.500 forintjába kerül egy elítélt egy napja a büntetés-végrehajtási intézetben, és 15 ezren vannak a magyar börtönben.

"Tudni kell, hogy nincs nemzetközileg általánosan elfogadott, széles körben használt, bevált eszköz. Kísérleti megoldások vannak, különböző országokban. A magyar jog részben megengedi, részben pedig üresen hagyta ennek a szabályozását" - mondta a miniszter.

Hozzátette: látszólag egy karperecről van szó, valójában azonban ez "egy bonyolult távközlési és informatikai rendszer". Elmondása szerint beszereztek ugyan néhány "mintakarperecet", "de hát ezt leginkább nézegetni lehet, a rendszer mögötte az sosem épült ki".

"Különböző vállalkozók tettek meglehetősen nagy összegre szóló ajánlatokat, hogy egy ilyen rendszert létrehoznának; éppen a nagy összeg miatt ez akkor lekerült a napirendről. Most a technológia sokkal-sokkal olcsóbb, és sokkal kevesebb pénzért többet tud, ezért vetettem elő az ügyet" - mondta a miniszter.

Szavai szerint két hónappal ezelőtt kezdték a munkát, megvizsgálják, milyen nemzetközi tapasztalatok vannak az eszköz alkalmazásáról, milyen megoldások érhetők el, milyen költségei lennének a rendszer kiépítésének, milyen jogi biztosítékokat kellene mellé társítani.
És hogyha úgy látjuk, hogy ez ésszerűen működtethető, akkor az erre vonatkozó javaslatot az Országgyűlés elé terjesztjük - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását