2024. május 5. - Györgyi

A nyomozóhatóság érdemben bírálja el a bejelentést és a feljelentést is

A nyomozóhatóság nem az alapján dönt egy feljelentésről vagy bejelentésről, mit ír rá a beadványozó, hanem az alapján, hogy ami benne van, felveti-e a bűncselekmény gyanúját - mondta Pajcsics József büntetőjogász az MTI-nek csütörtökön.
2008. szeptember 18. csütörtök 20:16 - Hírextra
Az MTI annak kapcsán kérdezte erről a büntetőjogászt, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken a Legfőbb Ügyészséghez és a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) fordult és soron kívüli vizsgálatot kért, jelezve: egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt azóta visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A Fővárosi Főügyészség közölte: a hangfelvétel magántitok jogosulatlan megismerése bűntettének megállapítására adhatna alapot, azonban - mivel a hangfelvétel szerint az elkövetés előkészületi szakban maradt, az pedig nem bűncselekmény - a feljelentést csütörtökön elutasította. Az MDF elnöke ezt követően úgy nyilatkozott: az ügyészség nem utasíthatta el feljelentését, mert nem feljelentést, hanem bejelentést tett.

Pajcsics József büntetőjogász az MTI érdeklődésére kifejtette: a feljelentés bűncselekmény gyanújára utaló, formához nem kötött közlés. Elengedhetetlen ismérve, hogy meghatározott vagy ismeretlen személy ellen, a bűncselekmény gyanújára vonatkozóan konkrét adatot is tartalmazva az eljárás megindítását igényli. Minden egyéb, hatósághoz intézett közlés bejelentés csupán; az ügyész, a nyomozóhatóság tájékoztatása az eljárás megindításának igénye nélkül.

Mint elmondta, a bejelentés a feljelentésnél általánosabb, "olyan nemkívánatos vagy káros jelenségre kívánja felhívni a hatóság figyelmét, ami akár lehet bűncselekmény is, de nincs annyi adat a bejelentő birtokában, hogy ezt konkrét feljelentés formájában meg tudja fogalmazni".
Hozzátette: véleménye szerint az elbírálás "nem azon múlik, mit írnak a dokumentumra, feljelentést vagy bejelentést". Ha a benyújtott bizonyíték szerint nem valósult meg bűncselekmény, akkor az ügyészség helyesen jár el, amikor elutasítja a nyomozást. Vagyis, ha nem feljelentés, hanem bejelentés érkezik a hatósághoz, ugyanúgy megvizsgálják annak tartalmát, és döntenek a nyomozás elrendeléséről vagy elutasításáról - közölte a büntetőjogász.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását