2024. április 25. - Márk

A Fidesznek nem tetszik a ptk.

A Fidesz több ponton is alkotmányosan aggályosnak tartja a kormány által előterjesztett új polgári törvénykönyvet, és úgy véli, káoszt okozhat, ha a kormány már 2010-től hatályba akarja léptetni az új szabályozást - mondta Répássy Róbert, a Fidesz jogi ka
2008. szeptember 19. péntek 14:26 - Hírextra
A politikus szerint a gyűlöletbeszédre vonatkozó rész és a regisztrált élettársi kapcsolat szabályozása vet fel alkotmányos kételyeket, ez utóbbi esetében még folyamatban van az alkotmánybírósági eljárás is, A kormánynak ezt meg kellett volna várnia, mert ez alapvetően változtathatja meg a családjogi viszonyokat, ha az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja a regisztrált élettársi kapcsolatra vonatkozó szabályokat - tette hozzá.

Répássy Róbert emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy káoszt fog előidézni, ha a kétezer paragrafusból álló új törvénykönyvet már 2010 január 1-jével hatályba akarja léptetni a kormány, mert a polgári és a jogi társadalom nem képes ilyen rövid idő alatt elsajátítani az új szabályokat.

Kérdésre válaszolva úgy vélte: minimum két év felkészülési idő kellene, de azt sem tartaná túlzásnak, ha két parlamenti cikluson keresztül történne meg a hatályba lépés. A fideszes politikus Hollandiát hozta példaként, ahol az új polgári törvénykönyvet, fejezetenként két éves eltolódással léptették életbe, így az egész folyamat majdnem tíz évig tartott.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új polgári törvénykönyv következményeként számos más törvényt és alacsonyabb szintű jogszabályt is módosítani kell, a kormány pedig jövőre akarja ezt elvégezni, vagyis a kapcsolódó változtatásokra még egy év felkészülési idő sem lesz majd.

Répássy Róbert hangsúlyozta: a rendszerváltás után 20 évvel, egy konszolidált társadalomban nem olyan polgári törvénykönyvre van szükség, amely "egy csapásra" megváltoztatja az emberek mindennapjait, hanem olyanra, amely az eddig kialakult szokásokat és hagyományokat kodifikálja. A Fidesz csak ilyen törvényt tud támogatni - mondta a képviselő.

A Fidesz jogi kabinetvezetője azt is aggályosnak tartotta, hogy az új ptk. kidolgozásával foglalkozó bizottság elképzeléseit, egységes logikáját és koncepcióját megbontotta, megcsonkította a kormány, így a benyújtott javaslatot számos ponton kritizálja a szakma.

Répássy Róbert szerint egyébként a polgári törvénykönyv mostani beterjesztésével a kisebbségi kormány csak a cselekvőképtelenségét próbálja leplezni, holott alkalmatlan arra, hogy az emberek életét több évtizedekre maghatározó polgárjogi kódexet adjon az országnak.

A Fidesz frakcióigazgatója szerint ezeket az érveket mondja majd el a Fidesz a törvénykönyv közel két hónapos parlamenti vitájában, és igyekeznek majd módosító javaslatokkal korrigálni a tervezetet, de szerinte már önmagában a hatályba lépés dátuma megkérdőjelezi, hogy a javaslat valóban az emberek érdekeit szolgálja.

Répássy Róbert a regisztrált élettársi kapcsolatra vonatkozó kérdésre azt mondta: a Fidesz a törvény vitájában is azt az álláspontot képviselte, hogy a regisztrált élettársak viszonyát kevesebb kötöttség és lazább kapcsolat jellemezze, szemben a mostani szabályokkal, amelyek szerint a regisztrált élettársi kapcsolat "kvázi házasság", és gyakorlatilag anyakönyvezető előtt, a házasság formalitásaival és ünnepélyességével ismerik el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását