2024. április 29. - Péter

Oscar-díj reményében

Újabb Oscar-díjban reménykedik a német filmszakma a hetvenes évek hírhedt terrorcsoportjáról, a Baader-Meinhof csoportról készített legújabb film kapcsán.
2008. szeptember 17. szerda 12:43 - Hírextra
Bernd Eichinger producer és Uli Edel rendező filmjét válogatott közönség előtt kedd este mutatták be Münchenben, s szeptember végén kerül a mozikba. Azt azonban már most tudni lehet, hogy az egykori szélsőbaloldali terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) tevékenységét bemutató alkotás - amely a korábbi Spiegel-főszerkesztő és jelenleg inkább terrorizmus-kutató Stefan Aust könyve alapján készült - minden idők egyik legdrágább, s minden idők legvéresebb, legrémisztőbb és legbrutálisabb német filmje.

Alkotói a legszándékosabb könyörtelenséggel kívánják bemutatni a Baader-Meinhof-csoport által végrehajtott emberrablásokat, illetve gyilkosságokat, s egyben véget vetni annak a hamis szentimentalizmusnak, amely több mint harminc évvel a legszörnyűbb németországi terrorcselekmények után a csoport tevékenységét bizonyos körökben még mindig jellemezte. Egyidejűleg pedig üzenni kíván a mostani fiatal generációnak, amely - mint a felmérésekből kitűnt - alig tud az akkor történtekről.

A Baader-Meinhof komplexus című filmben olyan jelenetek láthatók, amelyek egyetlen korábbi, az akkori társadalomnak hadat üzenő és a fegyveres ellenállás, a terrorista bűncselekmények útjára lépő RAF-ról szóló filmben sem szerepeltek.

A szélsőbaloldali szervezetet 1970-ben alapította Andreas Baader, Ulrike Meinhof és Gudrun Ensslin, s az azt követő években a csoport szerte Németországban terrorcselekmények sorozatát követte el, s több mint 30 gazdasági vezetőt, jogászt, politikust, katonát és rendőrt ölt meg. Meinhof 1976-ban, Baader és Ensslin 1977-ben a börtönben öngyilkosságot követett el, s a csoport néhány korábbi vezetője pedig még ma is életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A film főszerepeit a legnagyobb német sztárok játsszák, így Andreas Baadert Moritz Bleibtreu, Ulrike Meinhofot Martina Gedeck, Gudrun Ensslint pedig Johanna Wokalek alakítja. A zsűri, amely döntött a film Oscar-jelöléséről, annak a véleményének adott hangot, hogy a főszereplők játéka már önmagában remény a sikerre, s a várakozásokat erősíti, hogy a Baader-Meinhof komplexust előzetesen már számos ország megvásárolta. S amennyiben a remények beigazolódnak, 2007 után a német filmipar újabb trófeához juthat. Akkor ugyanis Florian Henckel von Donnersmarck filmje, az egykori keletnémet kommunista állambiztonsági szolgálat, a Stasi tevékenységét bemutató, A mások élete (Das Leben der Anderen) nyerte el a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscart.

Addig azonban a német közönségnek is még "meg kell emésztenie" a filmet, amely feltehetőleg óriási viharokat kavar. Amire már következtetni lehetett a terroristák által 1977-ben meggyilkolt Siegfried Buback volt főállamügyész fiának szerdai nyilatkozatából. Michael Buback ugyanis élesen elmarasztalta a film készítőit, felróva egyebek között, hogy őt senki nem kérdezte meg apja meggyilkolásának körülményeiről. Mint ahogy valószínűleg újult erővel lángolnak fel a viták a RAF még börtönben lévő volt vezetőinek esetleges megkegyelmezéséről is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását