2024. április 28. - Valéria

A Román Kulturális Intézet napja

Koncertek, filmvetítés, kiállítás, hagyományos román ételek és borok kóstolója várja a szegedieket a belvárosban szombaton, a Román Kulturális Intézet napján.
2008. szeptember 16. kedd 12:30 - Hírextra
A fesztivál célja, hogy ízelítőt adjon a szegedieknek és a városba érkezőknek a nem is oly távoli Nyugat-Románia sokszínű kultúrájáról - mondta Kimpián Péter, a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének munkatársa a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

A program a Dubasii din Branesti folklóregyüttes dobosainak felvonulásával kezdődik Szeged főutcáján. A menettáncot a dobosok műsora követi az Árpád téren, melyben szerepelnek Szeben környéki, bánáti és Timoc-völgyi táncok és a kalusár is, amely ősi pünkösd környéki gyógyító rítushoz kapcsolódik.

A folklórbemutató után a kolozsvári Nightlosers együttes lép színpadra. A blues, a dzsessz, a country és az erdélyi népzenei elemeket egyaránt felhasználó muzsikát játszó, román, magyar, német és cigány tagokból álló együttes a véletlen folytán jött létre. A zenészeket 1994-ben meghívták egy kolozsvári blueskocsma megnyitójára, ott az örömzenélés annyira jól sikerült, hogy együtt maradtak, azóta három lemezük jelent meg, s 1996-ban felléptek a Sziget fesztiválon is.

Az estet a temesvári Florin Iepan Lugosi, a bukott vámpír című filmje zárja. A dokumentumfilm végigkíséri - az erdélyi Lugoson, Blaskó Béla néven született - Lugosi Béla életét és pályafutását a klasszikus színpadi alakításoktól a filmvászon Drakula grófjáig, majd 1956-os haláláig.

A téren egész nap hagyományos román étel- és borkóstoló, valamint a román turisztikai képviselet standja várja az érdeklődőket.

A szegedi fiókintézet székházban a Történelmi román közösségek ma című projekt keretében pedig Képzeltem, alkottam, pingáltam címmel a magyarországi románságot bemutató fotókiállítás nyílik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását