2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A magyar sport kő-papír-ollója

Peking óta a magyar sportszakma egy eminens diákokból álló matematika szakkörré alakult át, mennek a nagy számítások, keresik a többismeretlenes egyenlet hiányzó változóit és még az alapszámokon is összevesznek. Két tábor, kétféle megoldási javaslat.
2008. szeptember 8. hétfő 14:59 - Gedei Szilárd
Ráadásul viszonylagos csend honol szerte a sportvezetők máskor hangos brancsa körül. Mintha mindenki várna valami nagy bejelentésre, a meglepőre, a nyersre, ami átrajzolhatja az egész sportfinanszírozás magyarországi térképét.

A bárányok hallgatnak

De mindenki hallgat. Na jó, Schmitt Pál elmondta, és egy alkalmat sem hagy ki, ahol újra elmondhatja, hogy bizony a sportunk alulfinanszírozott. Erre mondja azt Gyenesei István, hogy nem úgy van az, mert hát nem is olyan kevés az a kevés. Hogy mennyi, arról persze újabb viták vannak, mint ahogyan arról is, hogy nekünk magyaroknak mennyi a sok.

A különböző sajtóorgánumok persze igyekeznek minden okosat leírni a témában, ami fellelhető a magyar sporttársadalomban. Sportközgazdászok is megszólaltak már, ami azért érdekes, mert eddig csupa jó dolguk, most viszont mindenki tőlük várja a választ. Miért nem szerzünk minden olimpián nyolc aranyérmet? Miért szerzünk egyáltalán hármat? Most akkor van pénz, vagy nincs, s ha van, miért nem elég, de ha meg van, akkor meg… Szóval értik, nem? Persze ez egy általános, átfogó kérdés, ha a szakma mostanában forrongó bugyraiba akarunk lemerülni, külön kell választani a sportágakat és úgy számolni egy kicsit.

Frankó-szuper rendszer

„A magyar szempontból jelentősebb olimpiai sportágak támogatása az olimpiák évében” – ezzel a címmel jelent meg a héten például a Népszavában (a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján is elérhetőek ezek az információk) egy finom kis táblázat, amiből egyértelműen kiderül, hogy nincs teljesen rendben a támogatási rendszer. Sőt. Ha például valaki meg tudná magyarázni, hogy miért kapott a súlyemelő szövetség 46 és fél millió forintot 2008-ban, amikor egyetlen emelővel tudta csak képviseltetni magát az olimpián, az igazán üdvös lenne. Vagy azt, hogy a nemzetközi mezőnybe való ugrókat felvonultató Magyar Műugró Szövetség miért csak 17 és fél millióból volt kénytelen felkészíteni versenyzőit? Eredményességi pontok? Frankón-szuperül kitalált rendszer, aminél nincs jobb? Ugyan már…

Azt pedig, hogy mennyire nagy úr a pénz, a Pekingben rosszul szereplő sportágaink támogatásainál mérhetjük igazán le. A cselgáncs és a vívás támogatottsága ugyanis nem hogy nőtt volna (muszáj növelni a pénzeket, egész egyszerűen a versenyben maradás miatt, na meg persze ott az infláció is), sőt ellenkezőleg: csökkent. Az eredményt a mellékelt pekingi ábra mutatja. Na de. Rögtön a cáfolat: az öttusa idén sokkal több pénzt látott, mint az előző olimpiai évben, mégis leszerepeltek a magyar tusázók a kínai fővárosban. Vagy ott vannak az ökölvívók a maguk 101 milliójával és a csapnivaló szerepléssel. Persze ezzel most nem a sportolókat akarjuk bántani. Most nem őket, hanem a rossz finanszírozási rendszert vizsgáljuk.

Visszatér az átkos?

Az pedig, hogy egy, két, vagy többcsatornás a sportfinanszírozás, aligha a legnagyobb probléma. Nem ez a lényeg. A szövetségek ugyanis ugyanúgy kevesellhetik a pénzt, ha egyetlen mosolygós arcoskával ellátott e-mailben tudatják velük az átutalást, vagy ha három különböző szervezeten át, három különböző szervezettől folyik be az ellátmány három különböző időpontban. Az összeg így is, úgy is ugyanannyi. A fő kérdés az, hogy mi lesz a futottak még sportágakkal, azokkal a magyar indulókkal, akik ugyan kijutnak az olimpiákra, de ott rendre a vert mezőnyben végeznek. (Erre mondta azt Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója, hogy olimpiai szövetségünk egy utazási iroda színvonalára csökkent le). Hiszen ha ejtjük ezeket az irányokat és a mai, modern felfogás szerint csak egynéhány, mondhatnánk sikersportágra koncentrálunk, akkor könnyen egy időutazáson találhatjuk magunkat. Most komolyan térjen vissza az előző rendszer sportpolitikája? A felfogás, ami csak azoknak a sportágaknak ad életteret, amelyeknél várható az olimpiai érem, a többit csak megtűrik – tényleg ezt sírjuk vissza? Kimondjuk újra, hogy „ennek meg ennek a sportágnak Magyarországon egyszerűen nincs létjogosultsága”? Netán térjen vissza a három T, és osszuk be sportjainkat a megfelelő helyre? Ha már a gondolkodásunk hasonlít a letűnt kor eszméihez, hát legyen a sporttámogatásunk is igazi szocreál!

A kő, a papír és az olló

Uccu neki, műugrást a „Tűr”-be, mint ahogyan a vitorlázást is. Micsoda, kerékpár? Hát mik vagyunk mi, balga belgák, hogy áldozzunk rá? Ja, hogy Parti András 23. helyen végzett több, mint hatvan indulóból a mountain bikosok pekingi versenyében? Nem baj, majd elmúlik. Hosszútávúszás, triatlon? Tiltsuk be! Kell a pénz a kajak-kenura meg a… Mire is? Akkor inkább csak a kajak-kenura. A baj csak az, hogy Peking után abban sem lehetünk biztosak, hogy abban a sportágban olyan nagyon szép kilátásokkal tarkított a jövő. De legalább van jövője.

Ráadásul ott van Gyenesei „sportminiszterünk” állítása, miszerint nem kevés a pénz, csak nem a legjobban van elosztva. Még a végén igaza lesz egy miniszternek Magyarországon valami olyan kérdésben, amiben az egész ország megoldást vár. Hiszen nem érdeke senkinek, hogy vezetőink úgy marják egymást, mint a pattanásos matekzseni harmadikosok a gimi matekszakkörén. Legjobb lenne sorsolással eldönteni a magyar sportra szánt pénzek elosztását. Vagy kártyán, esetleg egy könnyed kő-papír-ollóval.

Azt még a nagy matematikus tudósok is ki tudják számolni, hogy a kő üti az ollót.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását